Društvo, Kultura

Melina Glavaš – geodetkinja po struci, bosanskohercegovačka aktivistkinja u duši

Prijedorčanka, dipl. ing. geodezije Melina Glavaš, svira violinu, srcem se bavi društvenim radom i kulturom čitav život, iskazala se u bh. udruženjima u Gislavedu i Jönköpingu
Nema značajnije kulturne manifestacije bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, da na njoj nisu prisutni bračni par Melina i Edin Glavaš, uz njih s violinama i kćerke Amila i Amina.

Melina (rođ. Ališić) Glavaš (56) je nastupala sa violinom, u početku sa ocem harmonikašom Zijadom Ališićem, a kasnije više godina i sa kćerkama Amilom i Aminom, koje su također svirale violine.

Melina je aktivna od malih nogu: svirala je u orkestru, igrala ženski rukomet, bila predsjednica izviđača, predsjednica omladine fakulteta i organizatorica studentskih susreta, pjeva u horu, svira violinu…

Porodicu Zijada Ališića, svirača harmonike, poznajem prije rata iz Prijedora: uspješna porodica, pa su nakon agresije na BiH, u kojoj je Prijedor posebno nastradao, kao mnogi protjerani, otišli u Švedsku.

KAO DA SI SE BACILA NA OCA, HARMONIKAŠA ZIJADA?

– Imamo mi tu porodičnu crtu, tradiciju druženja i rada u kulturi, u mojoj su porodici svi aktivni.

KO JE MELINA GLAVAŠ?

– Rođena sam u Prijedoru 1965. godine. Moji roditelji su Zijad i Ajša Ališić. Društvenim radom se bavim od malih nogu, vjerovatno zbog porodice u kojoj su kultura i sport bili način života. To se izgleda prenijelo i na moju porodicu, u kojoj smo svi društveno jako aktivni.

BILA SI AKTIVNA U KULTURI I SPORTU OD MALIH NOGU?

– Da, nakon osnovne muzičke škole, odsjek violina, tokom srednjoškolskog obrazovanja, svirala sam u orkestru KUD “Željezničar” i nastupala u mnogo evropskih zemalja. Uporedo sa školom i orkestrom igrala sam aktivno u ženskom rukometnom klubu “Mira Cikota”, a također predvodila i prijedorski odred izviđača – moji korijeni društvenog rada su iz djetinjstva i mladosti.

AKTIVNA SI BILA I NA FAKULTETU?

– Tokom školovanja u Zagrebu bila sam nekoliko godina predsjednica omladine na fakultetu i između ostalog organizirala sam višednevne susrete studenata građevinskih i geodetskih fakulteta bivše nam države Jugoslavije. Mogu reći da sam kroz svoje aktivnosti posjetila mnoga mjesta i srela mnoge ljude.

ŠTA SI PO STRUCI?

– Diplomirani inženjer geodezije sa Sveučilišta u Zagrebu. U Bosni i Hercegovini sam kratko radila u struci, prije nego što smo protjerani.

PROGNANA U ŠVEDSKU?

– U Švedsku sam došla u jesen 1993. godine. Živim u Husqvarni, Jönköping, sa suprugom Edinom, imamo dvije odrasle kćerke: Amilu (26) i Aminu (24), te kućnog ljubimca rase amstaff – Ice.


SUPRUG EDIN GLAVAŠ JE POZNATI SPORTAŠ?

– Moj suprug Edin Glavaš (56) je inače bivši karate reprezentativac Bosne i Hercegovine, osvojio je srebrenu medalju na prvenstvu Švedske 1998. godine. Edin je jako aktivan u više bh. organizacija, sada je i aktuelni predsjednik našeg bh. udruženja “Jönköping” u Jönköpingu.

KĆERKE SU ISTO AKTIVNE?

– Naše kćerke Amila i Amina su dugo godina svirale violine i igrale folklor, nastupale sa violinama na više regionalnih i saveznih smotri kulture, obje su završile visoke škole i rade.

ŠKOLOVALA SI SE I U ŠVEDSKOJ?

– U Švedskoj sam dopunila obrazovanje IT i ekonomijom, posljednjih dvadeset godina radim u Državnom zavodu za infrastrukturu (Trafikverket), najviše kao specijalista GIS inženjer.

I U ŠVEDSKOJ SE BAVIŠ KULTUROM?

– Da, i u Švedskoj se bavim društvenim radom više od dvadeset godina, a najviše kroz Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, pet godina sam u udruženju “Gislaved”, preko 20 godina u bh. udruženju “Jönköping”.

DOGURALA I DO POTPREDSJEDNICE SAVEZA?

– Više godina sam bila potpredsjednik Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj, a onda i član Nadzornog odbora. Aktivna sam i u Savezu logoraša Švedske, kao i u nekoliko švedskih organizacija.


KULTURA TI JE OPSESIJA?

– Najdraži mi je rad u kulturi, dajem svoj doprinos u tom segmentu. Nastupala sam sa violinom, u pratnji oca Zijada Ališića na harmonici, ili sa kćerkama, u tom slučaju sve tri sa violinama.

PJEVAŠ U HORU?

– Prije pet godina smo ponovo osnovali hor u našem bh. udruženju “Jönköping”: družimo se, pjevamo, nastupamo u raznim prilikama i dobro se osjećamo. Ideja vodilja u mojim aktivnostima je čuvanje našeg bh. identiteta na prostoru Švedske, a pošto dolaze novi naraštaji željni znanja, nisam se još umorila od tog rada. Sudeći po mojim roditeljima, koji i u devetoj deceniji pjevaju skupa sa mnom u horu, zasićenje društvenim radom neće, nadam se, tako brzo doći! Ovdje u Jönköpingu djeluje uspješno i regionalni hor kojim diriguje Amir Islamović i koji se već afirmisao na širem području.

“VEČE HORSKE PJESME” 11. DECEMBRA U JÖNKÖPINGU?

– “Veče horske pjesme” smo prvi put održali u decembru 2018, kada su nastupili horovi iz: Norrköpinga, Gislaveda, Värnama i Jönköpinga, tradiciju smo nastavili i 2019, ali zbog korone nije održana 2020. godine.

Želimo nastaviti tradiciju pa smo zakazali i “Veče horske pjesme” 11. decembra 2021. godine u Jönköpingu, te i ovom prilikom pozivamo sve horove i udruženja u Savezu bh. udruženja u Švedskoj, da nam se pridruže, da se družimo i zajedno pjevamo na tradicionalnoj manifestaciji u Jönköpingu.

Fikret Tufek / BHRF