Hronika

Miloš Galić iz Prijedora »mozak« istorijske pljačke u Hrvatskoj

slikacitava

ZAGREB, BANJALUKA – Dvadesetdvogodišnji Miloš Galić iz Prijedora označen je kao organizator međunarodne kriminalne grupe koja je početkom mjeseca u Hrvatskoj izvršila istorijsku pljačku 1,8 miliona kuna (464.000 KM) putem elektronskih transakcija novca, saznaju “Nezavisne”.

Kao desna ruka organizatora pljačke blizu pola miliona KM sa računa državne Agencije za komercijalnu djelatnost, označen je Miodrag Korać (24) iz Banjaluke.

Za Galićem i Koraćem MUP Hrvatske raspisao je potjernice, nakon što im je istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor na zahtjev Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH).

Hrvatska policija ujedno traga i za Anitom Matušan (24), koja je označena kao saučesnica u izvršenju krivičnog djela kompjuterske prevare.

Izvor “Nezavisnih” otkrio je da su Galić i saučesnici skinuli novac sa najjače državne agencije u Hrvatskoj, koja je pod kontrolom MUP-a i, između ostalog, se bavi i štampanjem novčanica.

U DORH-u i MUP-u Hrvatske juče nisu željeli govoriti detaljnije o čitavom slučaju, objasnivši da ne žele ugroziti istragu.

Izvor “Nezavisnih” blizak MUP-u RS potvrdio je da imaju informacije kako su Korać i Galić izvršili krivično djelo u Hrvatskoj te da u narednom periodu očekuju da ih hrvatska policija putem Interpola obavijesti o daljim aktivnostima u ovom slučaju.

Osoba koja se predstavila kao Miodrag Korać u petak je “Nezavisnim” izjavila da uopšte ne poznaje osobe s kojima se dovodi u vezu, iako je sa Galićem prijatelj na društvenoj mreži Facebook.

Podsjetimo, DORH je protekle sedmice saopštio da je otkriven identitet osumnjičenih za krađu 1,8 miliona kuna, oko 464.000 KM, sa računa “trgovačkog društva u Zagrebu”.

Policija je ipak uhapsila jednog saučesnika, a “Nezavisne” saznaju da se radi o Mateu Đakoviću (20) iz Slavonskog Broda, kojem je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor.

Županijski sud u Zagrebu je u odsustvu odredio pritvor i za osumnjičenog organizatora te ostale saučesnike, nakon čega je raspisana potjernica.

Izvor “Nezavisnih” ispričao je da je uhapšeni Đaković inspektorima ispričao da  su mu prije nekoliko mjeseci na Zavodu za zapošljanje prišli mladić, koji se predstavio kao Dario, i jedna djevojka, te mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Đaković je tako i napravio te otvorio račune u HPB-u, Hypo banci, Banko Populare, Vabi i drugima, da bi u septembru na svaki od njegovih pet računa leglo po 95.000 kuna (oko 25.000 KM).

Zatim ga je nazvala djevojka koja mu je rekla da odmah podigne novac s računa. Kako je čitavo “hakiranje” izvedeno, manje je poznato. Naime u AKD-u su na stranicama svog internet bankarstva primijetili smetnje koje su trajale od 3. do 5. septembra, a stranice su im se javljale kao nedostupne. Tek naknadnom provjerom utvrđeno je da im je 5. septembra sa računa u banci putem internet bankarstva skinuto 1,8 miliona kuna.

Odmah je pokrenuta istraga te je utvrđeno da je novac skidan u iznosima po 95.000 kuna i raspoređivan na račune nekoliko osoba od kojih je jedan pripadao uhapšenom Đakoviću. Otkriveno je da je drugi račun pripadao Aniti Matušan koju policija nije pronašla, te je za njome raspisana potjernica.

NEZAVISNE/NIKOLA MORACA

Leave a Reply