Ratni zločin

Milunić i ostali: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za sve optužene

Zecovi. Foto: BIRN BiH

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje presude kojom su petorica optuženih osuđena na ukupno 59 godina zatvora, a šestorica oslobođena za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine, te da se održi novo suđenje nakon kojeg će svi biti proglašeni krivima, dok su Odbrane predložile preinačenje osuđujućeg dijela presude ili njeno ukidanje.

Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zakona, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Ove žalbene razloge, kao visinu sankcije i povrede prava na odbranu, između ostalog, navodile su i Odbrane Dušana Milunića, Zorana Stojnića, Ilije Zorića, Zorana Milunića i Ljubiše Četića.

Prvostepenom presudom osuđeni su Dušan Milunić na 12, Ilija Zorić na 20, Zoran Stojnić na osam, Zoran Milunić na 14 i Ljubiša Četić na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Istom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović oslobođeni optužbi, a njihove Odbrane su zatražile da se odbije žalba Tužilaštva.

Tužilac Izet Odobašić je naveo da je prvostepena presuda neodrživa i nezakonita, te da se nije vodilo računa o interesima oštećenih i žrtava.

“Mislim da smo ponudili dovoljno dokaza da presuda bude osuđujuća”, kazao je on te dodao da su i izrečene kazne neodržive, s obzirom na težinu i posljedicu počinjenih djela.

Odobašić je kroz detaljno izlaganje ukazao da se u ovom predmetu radi o primjeru udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) i ulozi optuženih u istom. Mnogi insajderi su, prema njegovim riječima, “svjedočili kako se odvijao taj plan”, zbog čega je Tužilaštvu neprihvatljiva odluka Suda da to ne prihvati kao UZP, kao i da su svi optuženi bili pripadnici te grupe.

Ako bi presuda bila ukinuta, Tužilaštvo je predložilo da se optuženima odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

U januaru ove godine Sud BiH je izdao naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Zorićem i Stojnićem, nakon što nisu pronađeni na adresama stanovanja, a po određivanju pritvora tokom izricanja prvostepene presude. Današnjem ročištu, osim njih trojice, nisu prisustvovali ni Radovan Četić, Grujčići, Grujičić, Gnjatović kao ni Grbić sa svojim advokatom Miloradom Raševićem.

Dušan Milunić je, u svojstvu komandira Rasavačke čete, proglašen krivim za prisilno preseljenje. Stojnić je proglašen krivim da je u toku akcije ubio jednog civila, a Zoran Milunić da je s drugima učestvovao u lišavanju života tri civila. Četić je osuđen po optužbi da je udarcima nanio teške duševne i fizičke patnje jednom civilu. Zorić je, prema presudi, s drugima došao do kuće u kojoj su bile žene i djeca, na koje su zapucali i usmrtili ih, osim tada petnaestogodišnjeg Zijada Bačića, koji se sakrio na konjska kola i preživio.

Odbrana Dušana Milunića je ukazala na grešku u dispozitivu presude, a odnosi se na vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, navodeći da je pod ovom mjerom bio 18 mjeseci i 14 dana.

Branilac Savan Zec je kazao da je Milunić proglašen krivim na osnovu navodnog sastanka noć uoči događaja u Zecovima, te da je podnio prijedlog izvođenja novih dokaza jer je dobio iskaz svjedoka koji opisuje sastanak i osobe koje su bile prisutne.

“Nijedan vojnik Rasavačke čete nije proglašen krivim za ono što se desilo u Zecovima, a oni s kojima se Dušan Milunić kretao taj dan su oslobođeni“, rekao je branilac.

On je, između ostalog, naveo i da Odbrana tvrdi da nije bilo postrojavanja vojske i policije u Rasavcima.

Stojnićeva Odbrana smatra da je došlo do teške povrede ljudskih prava, ali i krivičnog postupka, zbog nerazumljivosti presude u kojoj se, kao ni u optužnici, ne spominje uloga politike.

“Postoji čitav korpus oslobađajućih dokaza i u takvom slučaju uvijek se ide u korist optuženog“, kazao je advokat Veljko Ćivša.

Advokat Dejan Bogdanović je naveo da je Sud u slučaju Ilije Zorića odluku donio na iskazu svjedoka Zijada Bačića koji se s vremenom mijenjao, a zanemario dokaze koji se odnose na njegov kredibilitet.

“U Ilijinom predmetu, osim Bačićeve izjave koja evoluira, nema drugih dokaza. Ne postoje“, kazao je on.

Odbrana Zorana Milunića je navela da je Sud prekoračio optužnicu i promijenio činjenični opis, te da je trebao obrazložiti zbog čega je to uradio. Advokatica Vesna Tupajić-Škiljević je kazala da je njen branjenik osuđen isključivo na osnovu proturječnog iskaza jednog svjedoka. Dodala je i da je neosnovan Milunićev pritvor.

I Slobodan Perić je, između ostalog, naveo da je optužnica protiv njegovog branjenika Ljubiše Četića zasnovana isključivo na iskazu jednog svjedoka – za koji se utvrdilo da je lažan, te je na osnovnu njega i osuđen.

Apelaciono vijeće će odluke po žalbama donijeti u zakonom predviđenom roku.

Detektor.ba