Budimo Humani, Društvo, Šehidsko

Mine Čaušević donirala 5000 KM za Šehidsko mezarje u Hambarinama

Mine Čaušević

Mine Čaušević

Mine Čaušević

Veliki broj povratničkih kuća na Lijevoj obali Sane naseljavaju starice koje u poznim godinama žive same. Nekako su ove starice na početku procesa povratka odigrale i ključnu ulogu. I pored nenadoknadivih gubitaka ipak su smagale snage i počinjale život na pustim zgarištima još jednom ispočetka.

Jedna od njih je i majka Mine Čaušević iz Hambarina. Mina je do agresije na Bosnu i Hercegovinu živjela sa svojim suprugom Mehmedom, svekrom i svekrvom i svojom djecom.
MehmedEsmirCausevic
U genocidu počinjenom na Mataruškom Brdu Mina gubi svog jedinca Esmira, supruga Mehmeda i svoju svekrvu. Sve troje su brutalno pobijeni. Minin svekar je nekoliko dana kasnije gledajući u sva ta zvjerstva podlegao od bola za najmilijima. Danas Mine živi sama. Njenih pet kćerki su poudane i sa dvanaestoro unučića koliko ih Mina ima rasute širom svijeta.

Ove godine, 20.jula Mina je sahranila svog jedinca Ecu. Tog dana je započeta neraskidiva veza za Šehidsko mezarje u Hambarinama.
EcinMezar

Mina se raspitala o načinu na koji se vodi računa o mezarju te je fondaciji za izgradnju i uredjenje ovog prostora donirala 5000 KM u gotovini. U razmišljanjima o tome kako da se najadekvatnije potroši darovan novac, skupa s Minom se došlo na ideju da se na već ozidane temelje i stubove kupe i postave elementi kovane ograde. U međuvremenu je uspostavljen kontakt sa firmom iz Bihaća te je dogovorena cijena od po 150 Km po dužnom metru. U nedjelju 19.oktobra postavljeno je prvih su 33,33 metra dužine kupljena Mininim novcem.
Ograda1

Mina je prisustvovala postavljanju prvog dijela ograde te je suznih očiju uputila dovu dragom Bogu za sve šehide Hambarina i za njenog Ecu.
Ograda4
Vrijedi napomenuti da ovo nije prva Minina donacija. Za akciju uredjenja centralnog mezarja u Hambarinama darovala je 500 Eura. Protekle godine je uplatila 500 KM za održavanje mezarja.

Skupa s Minom su učinjeni krupni koraci da se ograda oko Šehidskog mezarja dovede u željeno stanje. Fondacija za održavanje i uređenje koristi priliku da pozove sve zainteresovane mještane Hambarina da se priključe akciji. Mišljenja su da bi lijepo bilo da s svako odredi spram dužine ograde i uplati na taj način, no svaka pa i ona najmanja donacije je svakako dobro došla.

Ograda3

Ukoliko neko želi dati svoj doprinos, može se obratiti sljedećim osobama:

Saud Begovic
Tel: 00387 -65 529 028
E-mail: saud_bey@hotmail.com

Damir HabibovicE-mail: Damir02@live.de
Iban DE14654500700007577794
BIC :SBCRDE66XXX

Elvedin Padjan
E-mail: mojprijedor@hotmail.com

Admir Ejupovic
E-mail: adobih2000@yahoo.com

Leave a Reply