Društvo, Kultura, Život

Muftija Kudić i Sudbin Musić: Moramo široko djelovati

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima, posjetio je Sudbina Musića, prijedorskog intelektualca, aktivistu i jednog od prvih povratnika u ovaj grad.

Sudbin Musić je bio organizator povratka u Prijedor, jedan od najuspješnijih predsjednika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor, sekretar udruženja logoraša i osoba koja je dala nemjerljiv doprinos u afirmaciji istine i pravde kada su u pitanju porodice žrtava i memorijalizacija zločina protiv nesrpskog stanovništva u Prijedoru.
– Pored teških zločina sa elementima genocida, u Prijedoru je počinjen elitocid, gdje su zločinci ubijali ciljano intelektualce i ugledne ljude u ovom gradu. Svaki povratnik u enitet RS je iznimno važan, a pogotovo ako se radi o mlađim ljudima, intelektualcima, potpuno svjesnim građanima i ljudima koji žele da žive punim kapacitetom u gradu iz kojeg su devedesetih protjerani. Došao sam da posjetim Sudbina Musića o kojem sam najljepše čuo, da mu se zahvalim za njegov dosadašnji angažman kroz Islamsku zajednicu i kroz nevladine organizacije i koji je dao nemjerljiv doprinos za mnogo dobrog što se desilo u Prijedoru u proteklom periodu – kazao je muftija.

Razgovarli su o Prijedoru, u kojem se tradicionalno tumačila Buharija, u kojem je bila medresa koju je završio i prvi reisul-ulema Islamske zajednice Hilmi-ef. Hadžiomerović, ali i o perspektivi revitalizacije vjerskih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti na području ovog grada.

– Dojmilo me je da je Musić veoma optimistično i vizionarski gleda na budućnost Prijedora, a pogotovo na budućnost našeg naroda u ovom gradu – istakao je muftija Kudić.

Sudbin Musić se zahvalio muftiji Kudiću što ga je počastio svojom posjetom i na takav način dao na značaju onome što on radi više od dvije decenije, te istakao da je i dalje na raspolaganju svim progresivnim snagama koji rade i djeluju za uspostavu ljepše budućnosti u Prijedoru.

– Drago mi je da sam imao priliku prenijeti muftiji svoja zapažanja i stavove na brojne teme koje smo otvorili. Moram priznati da sam i ranije imao o njemu lijepo mišljenje, a ovo je prvi put da smo imali priliku i razgovarati uživo. Posebno mi je drago što smo razgovarali o kapacitetima koje Prijedor ima; ljudskim, materijalnim, historijskim, kulturnim, religijskim i dr. Mi nismo ovdje repa bez korjena i ljudi koji traže nečiju milostinju. Iako razasuti po cijelom svijetu, mi imamo svoje intelektualce, svoje stručnjake iz brojnih oblasti, imamo odlične ljudske potencijale koji nikada neće zaboraviti svoje rodno mjesto i radit će sve u interesu svoga grada i svoje domovine – kazao je Musić.

Dodao je da je potrebno Iskoristiti taj potencijal i graditi budućnost na temelju istine i pravde i uz podršku naših najsposobnijih, najkvalitetnijih i najboljih ljudi.

– Posebno mi je drago da je muftija Kudić svjestan koliko na ovim prostorima moramo široko djelovati, da nam je važan svaki čovjek i da je važno kod našeg naroda osvijestiti sve naše kapacitete ili identitete, a vjerski identitet je samo jedan u nizu važnih identiteta s kojima se identificiramo – poručio je Sudbin Musić.

Musić je svojim gostima predstavio i projekat na kojem trenutno radi, a to je online platforma „Prijedor memorial museum“, što je muftija Kudić posebno pohvalio i konstatovao da je ova platforma od velikog značaja za buduće projekte koji će se raditi na ovom prostoru. Također su razgovarali i o učešću Sudbina Musića u projektima koji će se realizirati u narednom periodu.

U pratnji muftije Kudića su bili glavni imam Medžlisa Prijedor Benjamin-ef. Hodžić, imam u džematu Zecovi Haris-ef. Kličić i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif-ef. Horozović.

(Preporod.info)