Hronika

MUFTIJA KUDIĆ RAZGOVARAO SA RUKOVOSTVOM MEDŽLISA IZ PRIJEDOR

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je razgovarao sa rukovodstvom Medžlisa IZ Prijedor kojeg su predstavljali glavni imam Benjamin-ef. Hodžić, predsjednik Ajdin Varmaz i sekretar Semir Blažević. Razgovarali su o radu Medžlisa IZ Prijedor, o izazovima s kojima se susreću u njihovom radu, te o aktuelnoj situaciji prouzrokovanom provokacijama i defileom kroz grad Prijedor u kojem su učesnici veličali ratne zločince i time slali prijeteće poruke povratnicima nesrbima u ovom gradu.

„Medžlis IZ Prijedor je prolazio kroz brojna iskušenja u funkcionisanju i radu. Nadam se da je to vrijeme iza nas i prema onome što sam čuo od rukovodstva ovog medžlisa i na osnovu našeg praćenja rada, možemo se nadati da će ovaj medžlis, uz Božiju pomoć, izići iz krize i biti na usluzi džematlijama u punom kapacitetu. Muftijstvo bihaćko sa svim svojim kapacitetima će snažno podržavati svaki napredak ovog medžlisa. Ovom prilikom sam iskazao svoju podršku i suosjećanje sa svim našim džematlijama koje ovih dana prolaze kroz teške dane, gdje ih se podsjeća na najgora vremena koja su prolazili prije 30 godina. Nadam se da će razum prevladati i da će svi akteri odlučivanja biti odgovorni i u startu sankcionisati svaki govor mržje i poticaj na sukobe.“ – poručio je muftija Kudić.

Glavni imam Benjamin-ef. Hodžić i predsjednik medžlisa Ajdin Varmaz su i ovim putem iskazali zahvalnost muftiji Kudiću na njegovim naporima i zalaganjima da pomogne i da potiče na rješavanje problema, pri tome vodeći računa o međusobnom poštovanju i uvažavanju. Istakli su da poslovanje Medžlisa IZ Prijedor ide uzlaznom putanjom i da očekuju da će i u narednom periodu koračati prema uspjehu krupnim koracima. Na tom putu, pored podrške viših nivoa Islamske zajednice, očekuju podršku imama, džematskih odbora i džematlija.

Kada su u pitanju posljednja dešavanja u vezi provokacija i uznemiravanja povratnika, predstavnici medžlisa su zabrinuti zbog ovakvih pojava, pogotovo u Prijedoru, u kojem su počinjeni najgori oblici ratnih zločina. Poručili su da očekuju promtnu reakciju policije i tužilaštva, te smatraju da je pozitivna stvar što je moguće da se nešto u tom smjeru i dešava. Apelovali su na povratničku populaciju da se uzdrže od neprimjerenih reakcija i nadaju se da se ovakve pojave neće u budućnosti ponavljati.

muftijstvobihacko.ba