Društvo, Kultura, Život

MUFTIJA KUDIĆ URUČIO DEKRET NOVOM GLAVNOM IMAMU MEDŽLISA IZ PRIJEDOR

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je dodijelio dekret novom glavnom imamu Medžlisa IZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžiću. U proteklom periodu dužnost glavnog imama je obavljao mr. Husein-ef. Velić.

„Medžlis IZ Prijedor je jedan od medžlisa koji u mom djelovanju kao muftije i cijele Islamske zajednice ima poseban značaj. Ovo je medžlis u kojem je izvršen težak ratni zločin sa elementima genocida je počinjen u ovom gradu, u njemu su bili ubijani imami, intelektualci i vođe našeg naroda. U njemu je pobijena mladost i raseljeno Bošnjačko stanovništvo. Husein-ef. Velić se trudio da svojim angažmanom doprinese miru i stabilnosti i kroz vjerske aktivnosti naših džemata promovira univerzalne vrijednosti naše vjere. Benjamin-ef. Hodžića sam predložio za novog glavnog imama, jer ga poznajem kao vrijednog, marljivog, smirenog i pronicljivog imama. Smatram da je Prijedoru potreban takav glavni imam i nadam se da će, uz Božiju pomoć, Benjamin-ef. ispuniti naša očekivanja i raditi na unapređenju vjerskog života i mira u ovom gradu.“ – izjavio je muftija Kudić.

Benjamin-ef. Hodžić se zahvalio muftiji Kudiću na prijedlogu i reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na imenovanju, te se referisao na svoje viđenje situacije u Prijedoru i kako planira unaprijediti vjerski život.

„Kada me je muftija Kudić konsultovao oko ovog imenovanja, dosta sam razmišljao i smatram da Prijedor sa svim svojim ranama i nedostacima zaslužuje da u njemu radimo i damo svoj doprinos za poboljšanje stanja u njemu. Zahvaljujem muftiji i reisu-l-ulemi što su u meni prepoznali čovjeka od njihovog povjerenja. To mi daje dodatni motiv i obavezuje me da zajedno sa svojim kolegama imamima, Izvršnim odborom i drugim važnim faktorima radim na unapređenju rada Islamske zajednice i na pozicioniranju Medžlisa IZ Prijedor na zasluženo mjesto. Moj najveći cilj na čijem ostvarenju ću raditi jeste osnaživanje povjerenja naših džematlija prema medžlisu, jer je to polazna tačka i veoma važna pretpostavka svakom našem napretku. Svom prethodniku Husein-ef. Veliću želim puno uspjeha u životu i radu.“ – poručio jenovoimenovani glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžić.

Benjamin-ef. Hodžić je rođen 1983. godine u Jezerskom, Bosanska Krupa. Nakon osnovne škole upisuje medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu koju uspješno završava 2003. godine. Dodiplomski studij je završio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2016. godine. Deset godina je radio u džematu Lukavice, Medžlis IZ Sanski Most, a od 2015. godine radi kao imam u džematu Hambarine, Medžlis IZ Prijedor. Zbog svog predanog rada u mektebskoj nastavi, dobitnik je priznanja za najboljeg muallima za 2021. godinu na prsostoru Medžlisa IZ Prijedor. Oženjen je Sanela-hanumom i imaju tri sina.

Muftijstvo bihaćko