Društvo, Život

Musić za NV: Jučerašnje iskustvo bilo je najbolnije

image
Sudbin Musić, preživjeli logoraš i sekretar Udruženja logoraša Prijedora već duže vrijeme zadužen je za nimalo lahak posao – saopštavanje porodicama žrtava da su njihovi najbliži identificirani. Sudbin u razgovoru za Novo vrijeme kaže da je s kćerkom Have Tatarević u svakodnevnom kontaktu, te je kao prijatelj porodice zamoljen da vijest prenese porodici.

“Teško mi je opisati, prije svega, moja osjećanja kada su me zamolili da ja to saopštim. Teško je dobiti u emanet da prenesete takvu informaciju. Tragedija porodice Tatarević je postala simbolom genocida u Prijedoru. Njihove reakcije su bolne. Od jučer nisam s njima razgovarao. Ne znam kako će smoći snage da to saopšte majci Havi”, kaže Musić za Novo vrijeme.

Ubicu Havine djece sam sreo isti dan!

Sudbin tvrdi da je informaciju o identifikaciji dobio u momentu kada se nalazio u neposrednoj blizini ureda u kojem se obilježavala godišnjica sjećanja na dr. Mladena Stojanovića, dokazanog antifašistu i doktora kojeg su ubili četnici. Nakon saznanja o identifikaciji krenuo je ka svom uredu. Međutim, na putu do ureda sreo je čovjeka koji bi mogao biti ubica Havine djece i muža.

Velemir Đurić

Velemir Đurić

“Nakon saznanja o identifikaciji u gradu sam sreo Velemira Đurića, čovjeka koji prije nekoliko dana nepravomoćno osuđen na 21 godinu zatvora za zločin u mom Čarakovu, mjestu gdje živim, i gdje se desio taj zločin. Havina djeca ubijena su u Čarakovu, tako da sam bukvalno sreo potencijalnog ubicu Havine djece. On hoda slobodno ovim gradom”, dodaje Musić.

“Ono sto me jako boli je činjenica da država Bosna i Hercegovina nije našla za shodno da adekvatnije riješi problem saopštavanja ovako teških vijesti porodicama nestalih. Najbolnije u svemu mi je palo i traganje na sajtu ICMP-a koje podsjeća na Facebook traganje za nekom simpatijom. Doslovce na isti način provjeravate jel’ neko od vaših nestalih pronađen ili ne. Kako je nekome od porodica u tim momentima samo dragi Bog zna. Meni je pored dosadašnjih stotina iskustava jučerašnje bilo najbolnije”, zaključio je Musić.

Elmedin Bišić , Novo Vrijeme

Leave a Reply