Društvo, Kultura, Život

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć koja je bolja od hiljadu mjeseci

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć početka objave Kur’ana. To je noć koja se obilježava učenjem Kur’ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, molitvama za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Prilika kakva se pojavljuje samo jednom godišnje

“To je noć Božije milosti a ljudske potrebe. Božije upute i čovjekove radosti. U toj ramazanskoj noći sve se određuje i propisuje, spušta i uzdiže, otvara i zatvara, otkriva i zaogrće, daruje i obveseljava, približava i spaja”, naveli su ranije iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Kako su dodali, lijepo je biti dio zajednice koja je počašćena, po odredbi Milostivog Allaha, da slijedi dini islam i kojima je data mogućnost da se trude ne bi li “zaradili” nagradu i oprost Onoga ko spusti Svoju milost čovječanstvu u toj noći, noći blagoslova, blagodati i najvećih darova.

“Jer, Kur’an ovu noć naziva i “Lejletu-l-mubareke”. U tom smislu Poslanik, s.a.v.s, kaže: “Onome ko provede noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe”. Ova noć moći je prilika kakva se samo jednom u toku cijele godine pojavljuje. Stoga je ona, zaista, za iskrene muslimane, velika hedija”, dodaju iz Islamske zajednice.

Noć buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed…

“Na globalnom planu, ova noć je bolja od hiljadu mjeseci, a hoće li to biti na našem pojedinačnom planu sudbonosna noć, noć prekretnice u našem životu, noć našeg buđenja, aktiviranja, žustrog kretanja naprijed, ili još samo jedna obična noć u nizu, to zavisi od nas”, navode iz islamske zajednice u BiH.

klix