Društvo, Nijazov Prijedor

VIDEO & FOTO: Na lokalitetu Tomašica nastavljeni radovi na ekshumaciji

Intenzivnim radovima na terenu još uvijek se utvrđuje tačna veličina ove grobnice, ali se sa sigurnošću može zaključiti da je riječ o grobnici velikih dimenzija, koja je sa jedne strane duga najmanje 10 metara

Tomasica2
U toku su složeni radovi na proširenju prilaza grobnici, da bi se mogao omogućiti pristup antropolozima i pristupiti iskopavanju posmrtnih ostataka. Na ovoj lokaciji su pronađeni tragovi rada mašina i mehanizacije, što ukazuje na to da su žrtve sa ovog lokaliteta izmještane u neku drugu grobnicu, najvjerovatnije u grobnicu Jakarina kosa.

Tomasica3

Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine.

Tomasica4

Ova masovna grobnica otkrivena je 03. septembra i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara, u kojem su nagomilani posmrtni ostaci.

Tomasica5

Istražilac Tužilaštva BiH sve vrijeme se nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Prema prvim vizuelnim procjenama, u ovoj masovnoj grobnici zakopano je više desetina žrtava, a tačan broj i identitet žrtava će biti utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta uz pomoć raspoloživih forenzičkih metoda.

Tomasica6

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije preduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Tomasica1

Proces ekshumacije se nastavlja.

Novo Vrijeme

VIDEO PRILOG AL JAZEERA BALKANS

 

 

Leave a Reply