Društvo, Hronika, Zanimljivosti

Na prijedorskom aerodromu planiran prihvat aviona do 50 putnika

Foto: Facebook

PRIJEDOR – Od 3. juna je na javnom uvidu Nacrt Regulacionog plana sportskog aerodroma Urije u Prijedoru.

Ovaj Nacrt je izrađen kako bi se krenulo u poboljšanje i unapređenje uslova korišćenja sportskog aerodroma, proširenje aktivnosti u smislu razvoja preduzetništva vezanog za vazdušni saobraćaj, stvaranje uslova za civilni aviosaobraćaj do 50 putnika, transportni saobraćaj, razvoj sportskog turizma i turizma uopšte, ali i brže i kvalitetnije povezivanje sa okruženjem.

Takođe, cilje je poboljšanje uslova za korišćenje aerodroma i razvoja službe potraga i spašavanja koje podrazumijeva sanaciju i proširenje betonske piste, završetak izgradnje hangara sa pratećim sadržajima, izgradnja helidroma i drugo.

Namjera je i stvoriti bolje uslove za korišćenje aerodroma u smislu stvaranja uslova za izgradnju i opremanje objekta škole letenja za CPL (A) – profesionalne pilote i izgradnja radionice za popravku malih klipnih aviona, formiranje preduzetničke zone u funkciji aviosaobraćaja, prenosi eKapija.

Za sve to je potrebno obezbijediti:

– sanacija i proširenje betonske piste sa 10-23 m širine sa asfaltnim zastorom – povećanje dužine piste na 900 m sa dodatnih 50 m na stazi 09 i 150 m na stazi 27 – planiranje kružne putanje – vozne trake i veza sa prilaznom stazom – planiranje novih radionica, hangara, zgrade za civilni saobraćaj, carinske zgrade itd

Urbanistički plan je predmetno područje definisao kao zonu sporta – sportski aerodrom, zonu sporta i rekreacije i zonu poljoprivrednog zemljišta. Opšti koncept definisan urbanističkim planom je u cjelosti prihvaćen i konkretizovan implementiranjem dostavljenih programskih smjernicama od pravnih lica koja su orjentisana na funkcionisanje aerodroma – Aeroklub Prijedor i škola letenja Glide iz Prijedora.

Urbanistički koncept, kako se navodi u tekstu plana, na pravi način vrednuje zatečeno stanje i planira razvoj i unapređenje prostora sportskog aerodroma planiranjem civilnog saobraćaja. U tom smislu planira se i rekonstrukcija postojeće piste kako bi mogla primiti avione kapaciteta do 50 putnika i izgradnja pratećih objekta.

Takođe, planiraju se poslovni sadržaji u funkciji aviosaobraćaja, poput pogona za servisiranje manjih letjelica, transport tereta, obuke pilota, carinski terminal i sl. U sklopu kompleksa planiraju se i turistički objekti za smještaj i ishranu, parking prostori, sportski tereni.

Postojeći objekti sa planiranim turističkim smještajnim sadržajima ostali bi u sklopu sportskog aerodroma. U skladu sa urbanističkim planom, zemljište je planirano kao građevinsko i poljoprivredno.

U pogledu namjene površina, prostor obuhvaćen Planom definisan je kao:

1. Zona sportskog aerodroma 2. Zona sporta i rekreacije 3. Zona poljoprivrednog zemljišta 4. Poslovna zona – trgovina i ugostiteljstvo 5. Zona infrastrukturnih objekta 6. Zona individualnog stanovanja 7. Zelene površine 8. Saobraćajne površine

Omladinska organizacija Glide iz Prijedora je još 2019. godine poslala pismo namjere Gradu Prijedoru u kojem su iznijeli želje za investiranje u školu letenja ATO Glide Fligth Acadamy, koja je jedina resgistrovana u BiH za školovanje instruktora letenja.

Oni žele u narednim godinama investirati oko 100.000 KM ličnoh finansija u objekat i opremanje škole letenja za CPL (A) – profesionalne pilote i u alate, kao i u radioiocu za popravku malih klipnih aviona u Prijedoru. Time bi zaposlili od dvije do pet osoba.

Oni su gradskoj upravi iznijeli konketne prijedloge šta je sve potrebno uraditi po pitanju razvoja ovog sportskog aerodroma, kako bi on postao mali regionalni aerodrom, po uzoru na onaj u Portorožu ili Lešće Bled.

I Aeroklub Prijedor je pozvao na investiranje u ovaj aerodrom, čime bi se stvorili uslovi za postojanje značajnijeg letačkog centra za obukui vazduhoplovni sport. Oni su, između ostalog, u odgovoru Zavodu za izgradnju grada Prijedor, naveli kako je potrebno proširenje poletno-sletne staze kako bi letilište Urije bilo uvedeno u registar aerodroma sa namjenom za sportske i privredne operacije.

Zemljište letilišta Urije je ugovorom ustupljeno Gradu Prijedoru od strane Aerokluba Prijedor kako bi se realizovala dva lota IPA fonda prekogramične saradnje sa ciljem izgradnje i poboljšanja uslova za korišćenje malih i sportskih aerodorma i razvoja službe potrage i spašavanja.

Istorijat

Područje koje se nalazi u obuhvatu regulacionog plana je teritorijalno dio postojeće Mjesne zajednice Čirkin Polje. Radi se o području koje zahvata površinu sportskog aerodroma Urije kao i kontaktne površine poljoprivrednog zemljišta i dio zone individualnog stanovanja – naselje Aerodrom 2 i Aerodrom 3 .

Lokacija je prvi put iskorišćena za slijetanje aviona 23. maja 1942. kada su piloti Franjo Kluz i Rudi Čajavec, prebjegavši iz domobranskih formacija u partizane, prizemljili dva manja vojna aviona u tada slobodni Prijedor.

Današnji aerodrom je osnovan 1952. godine. 1990. godine aerodrom je obnovljen i na istom je održano padobransko prvenstvo bivše Jugoslavije.

Prva verifikovana vazduhoplovna škola u Republici Srpskoj za školovanje padobranaca, pilota jedrilica i sportskog aviona do zvanja nastavnika instruktora nalazi se u Aeroklubu Prijedor. Svake godine sredinom jula mjeseca održava se Međunarodni otvoreni petrovdanski padobranski kup, koji je po prvi put održan 1996. godine.

Aerodrom se danas koristi za sportske (jedriličarstvo, padobranstvo, obuka pilota) i u manjoj mjeri poljoprivredne letove (zaprašivanje).

 

NEZAVISNE