Društvo, Sjećanja, Život

Nakon 29 godina: Klanjana dženaza za 12 žrtava koje su ubijene 1992. godine u Prijedoru

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu danas je klanjana dženaza za 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru, a porodice će nakon 29 godina znati gdje će doći i proučiti odlomke iz Kur'ana.

Članovi porodica ubijenih, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani i identifikovani proteklih godina, danas su s velikom tugom na vječni smiraj poslali svoje najmilije, a ispraćaju je prisustvovao veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji su stigli iz svih dijelova naše države, a najviše iz Krajine.

Suada Ćoralić danas je nakon 29 godina ispratila posmrtne ostatke svog muža Emina Ćoralića kojeg je posljednji put vidjela u logoru, a ubijen je na Vlašiću.
“Rastali smo se u logoru, držao je našu trogodišnju kćerku u rukama koja mu je govorila ‘Aba hajde s nama,’ toliko ga je čvrsto držala da mu je pokidala košulju. Rekao mi je da čuvam djecu i čuvala sam, danas ima šestero unučadi koja ga nisu upoznala”, kroz suze je kazala Suada.

Ismeta Bešić danas je ukopala još jednog brata, a ranije je pronašla i ukopala kosti još dvojice braće i sina.
“Lakše je kada znamo gdje se nalaze, gdje im je mezar. Za sada sam pronašla sve svoje bliže, sahranila sam ranije još dosta šire rodbine, a svi su ubijeni na Koričanskim stijenama”, izjavila je Bešić.
Dženazu za 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru danas je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Bakir Izetbegović i brojni drugi.
Kavazović je u obraćanju prisutnima kazao da u Kozarcu i 29. put poslije teške 1992. godine dočekuju svoju planetarnu bol i prisjećaju se zla koje je naneseno svima.
“Bajramska radost nam je pomiješana s tugom”, kazao je Kavazović te dodao:
“Prošlo je 29 godina a još uvijek klanjamo dženaze i samo dragi Bog zna koliko vremena će proteći dok ih sve ne obavimo rok posljednjeg brata, oca, sestru i majku ne spustimo u zemlju.”
Pojasnio je da počinioci ne pokazuju znakove kajanja niti njihovi narodi osudu te da umjesto toga odlikuju ratne zločine i ponižavaju žrtve.
“Ovakve zločine mogli su uraditi samo ljudi bez vjere, morala i stida. Naše je da zahtijevamo pravdu i budemo tužitelji, da prstima pokazujemo u ubice i neka bude proklet na oba svijeta onaj koji ubicu zna, a neće da govori u korist ubijenih”, dodao je Kavazović.
S mjesta boli i tuge ukazao je i na napade na državu i njene institucije.
“Nakon svih zločina i genocida čudi me da neki ne vide neke stvari dok se zločinci nagrađuju i neka se ne igraju s narodom nad kojim je počinjen genocid”, kazao je reisu-l-ulema.
Posmrtni ostaci Emina Ćoralića, Vasifa Mujkanovića, Rifeta Kahrimanovića, Sakiba Denića, Hasima Behlića, Mirse Brdara, Ismeta Hirkića, Idriza Duračaka, Nedžada Fazlića,, Samira Merdžića te Himze i Fikreta Marošlića eskhumirani su iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Klix