Sport, Zanimljivosti, Život

NAKON UTAKMICE TRENER MU POKLONIO LANČIĆ

Azmir Causevic

Piše: Senudin Safić

Imao je sve što treba kvalitetnom, slobodno možemo reći, vrhunskom fudbaleru. Korpulentan, brz, fudbaler odličnog pregleda igre, driblinga i osjećaj za pogodak. Za njega je kazneni prostor bio kao dnevni boravak. Potpisnik ovih redova je imao priliku igrati u suparničkoj ekipi i zato vam može ponuditi informacije iz prve ruke.

Sve je bilo spremno za još jednu veliku karijeru, fudbalera koji je prohodao i pokazao raskošni talenat u prijedorskom Rudaru. Azmir Čaušević je bio spreman zakoračiti u svlačionicu jedne od velikih ekipa bivše nam države. U 21 godini života stekli su se svi uslovi za velikog igrača.

Treneri, Radoslav Zubanović i Fahrudin Mustedanagić Motor, nisu krili oduševljenje jer se iz aviona mogla primjetiti fudbalska elegancija mladog Čauševića. O kakvom se fudbalskom dragulju radilo najbolje pokazuje potez trenera Zubanovića nakon jedne, sjane utakmice Azmira Čauševića. Popularni Zuban je vlastiti lančić skinuo s vrata i poklonio Čauševiću. O toj anegdoti se i danas priča u gradu na Sani.

Međutim, dolazi ta odvratna 1992.godina koja će uništiti snove super talentovanog Azmira Čauševića. U vremenu zla bilo je važno izvući “živu glavu” i brinutu o najbližim članovima porodice.Uslijedili su nastupi za Trešnjevku i Špansko, odlazak preko bare. Skoro da je zaigrao u američkoj profesionalnoj ligi, ali je sponzor odustao, tako da su još jednom uništeni fudbalski snovi fudbalera koji ima razlog više da mrzi godine koje su ga zgazile na putu do visina.

Radni sastanak na Vedrom polju.

Ali,šta je to što je uvijek krasilo čovjeka koji Mataruge nosi u cijelom biću. To je ogromna plemenitost i patriozam. Armija je onih do kojih je stigla podrška skromnog Azmira Čauševića. Omladinski fudbalski klub Brdo dobro zna kakav je to insan. Teško je to riječima opisati. U Detroitu, gdje danas živi i radi, plemeniti fudbaler, kada igra reprezentacija BiH, u ugostiteljskom objektu Azmira Čauševića nastupa praznično raspoloženje. Nezaboravan je bio štimung kada se kročio put do Brazila.

Ovih dana je u rodnom kraju gdje se najbolje osjeća. Nakon utakmice Rudar- Sarajevo, Čaušević je nakratko zavirio u klupski kafić gdje se nalazi poster ekipe u kojoj je nastupao i, dok je ispijao sok, u njegovom društvu se glasno pričalo o nekadašnjem Rudaru.

FK Rudar, Ljubija 1988

Na pominjanje prezimena Čaušević prilazi mu čovjek koji zna mnogo o nekadašnjim asovima Rudara. Krupnim glasom govori da ga svi čuju.
“Kakav je fudbaler bio taj Čaušević kod Zubana? Bio je takav fudbaler da mu je Zubanović nakon jedne utakmice u kojoj je bio najbolji igrač skinuo lančić i poklonio. To je bio debeli lančić s velikim privjeskom”. Dok je to govorio, Azmirovi prijatelji su mu rekli da upravo stoji pred fudbalerom koji je dobio lančić od trenera Zubanovića.
Azmir Čauševića- ponos lijeve obale.