Hronika

Naredne sedmice izricanje presude za zločine na području Prijedora

Sabahudin Kajdić. Izvor: Sud BiH

U Državnom sudu sljedeće sedmice je planirano izricanje presude Sabahudinu Kajdiću, kojeg optužnica tereti za zločine na području Prijedora počinjene u ljeto 1992. godine.

Izircanje presude Kajdiću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska, zakazano je za srijedu, 19. januar.

U ponedjeljak, 17. januara, pred Apelacionim vijećem planirana je sjednica na kojoj će biti obrazložene žalbe Tužilaštva i Odbrane izjavljene na prvostepenu presudu kojom je Božidar Perišić osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Rogatici, dok je Vinko Zoranović oslobođen optužbi.

Prvostepenom presudom iz jula 2021., Perišić je, u svojstvu pripadnika Rogatičke brigade VRS-a, osuđen zbog ubistava dvojice civila u mjestu Gračanica, a oslobođen je optužbi za ubistva još dvoje civila te nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, dok je Zoranović, kao pripadnik rogatičke Stanice javne bezbjednosti (SJB), oslobođen optužbe za dva silovanja u ovom gradu.

Istog dana je planirao izricanje presude Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno da je prikupljala i pružala finansijsku pomoć za državljane BiH koji su boravili na ratištima Sirije i Iraka.

Ročište na kojem je planirano da se o krivnji izjasni ministar sigurnosti Selmo Cikotić, optužen za zloupotrebu položaja kada je obnašao funkciju ministra odbrane a kojom je budžet BiH oštećen za iznos od oko 9,7 miliona KM, zakazano je za petak, 21. januar.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Foči, Bužimu, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Brčkom, Zavidovićima, Kalinoviku, Zvorniku, Kotor-Varoši i Vitezu.

 

Haris Rovčanin – BIRN