Društvo, Politika

Nastavak progona kozaračkih povratnika – Nove optužbe za ratne zločine nad prijedorskim Srbima

Pise : Paulina Janusz 

U ponedeljak 24. juna Centar javne bezbjednosti Banjaluka podneo je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv dvojice kozaračkih Bošnjaka (u izvještaju „pripadnika paravojnih muslimanskih formacija”) zbog ratnog zločina nad četiri civila srpske nacionalnosti na području sela Kozaruša kod Prijedora

Radi se o Ekremu Elkazu (49) i Seadu Čirkinu (53). Obojicu se sumnjiči da su 4. juna 1992. godine, na putu koji povezuje sela Kozaruša i Podgrađe, iz zasjede ubili tri srpska civila, a jednog teško ranili. Preživeli, Drago Vidović iz sela Brđani, trebalo bi da bude ključan svedok u ovom slučaju.

Osim Elkaza i Čirkina, predmet istrage su i druga lica, čije identitete za sada CJB nije otkrio.

Iako je reč samo o istražnim radnjama, vest je još jednom unela nemir među povratnike u Kozarac.

E-novine su već pisale o sudbini Samira Alukića i Fikreta Hirkića, privedenih 16. maja ove godine zbog optužba za ratni zločin počinjen 29. avgusta 1992. godine. Njih dvojica se i dan-danas nalaze u pritvoru.

Tom prilikom pisali smo o postajanju čak 54 optužnice koje je protiv lica bošnjačke nacionalnosti s područja prijedorske opštine podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci i koje u svakom trenutku tužilac može izvući iz ladice. U svakoj od njih radi se o bošnjačkim zločinima nad Srbima, a jedna od glavnih ratnih epizoda u okolini Prijedora, koja Tužilaštvu treba da obezbedi „zločince“, postao je proboj preko Kozare.

Komentarišući tada privođenje Alukića i Hirkića, ovonedeljni osumnjčenik, Sead Čirkin, jedan od lidera odbrane Kozarca, a kasnije vođa povratnika u grad i narodni poslanik u Skupštini RS, rekao je da svaki povratnik iz okoline Prijedora treba da bude spreman na eventualno privođenje.

Čirkin je još tokom rata uhapšen prilikom pokušaja prelaska u Hrvatsku, a pred banjalučkim vojnim sudom odgovarao je zbog ubistva jednog civila, napada na vojnu kolonu bosanskih Srba, te organiziranja pobune protiv vojnih vlasti. Osuđen je na šest godina pa je nakon izdržanih 13 meseci razmenjen.

U vezi sa najnovijim optužbama već dva puta davao je iskaze nadležnim organima.

Drugi osumnjčeni, Ekrem Elkaz, trenutno se nalazi u Švicarskoj.

 

 www.e-novine.com

Leave a Reply