Društvo, Hronika, Sjećanja

VIDEO: ‘Nedostaješ mi…’: Film o patnji onih koji su ostali bez svojih najmilijih u ratu

fikret bacic

U Sarajevu je večeras upriličeno premijerno prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma “Nedostaješ mi..” Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH. Film “progovara” o patnji i svakodnevici osoba koje su ostale bez svojih najmilijih u ratnim, ali i u mirnodopskim prilikama, svjedočeći o njihovim autentičnim iskustvima, projekcijama, refleksijama, stvarnosti i nadama. Kako je za Agenciju Fena kazala direktorica BIRN-a BiH Anisa Sućeska-Vekić, radi se o filmu posvećenom pitanjima traganja za nestalim osobama, porodicama koje tragaju za svojim najmilijim i ljudima angažiranim u tom procesu.

Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina, zemlja koja se nakon sukoba u 90-tim godinama prošlog stoljeća suočila s ogromnim brojem nestalih osoba, kao i region bivše Jugoslavije u cjelini, navodeći da je problem nestalih prisutan i u mirnodopskim uvjetima u cijelom svijetu, te da se, uglavnom, radi o žrtvama trgovine ljudima i organiziranog kriminala, te prirodnih katastrofa.

”Mi u BIRN-u vjerujemo da će istina koja će donijeti činjenice o tome ko je počinio zločine nad žrtvama koje su nestale, gdje i na koji način, dovesti do toga da buduće generacije nikada ne dozvole da se tako nešto ponovi”, kazala je Sućeska-Vekić.

Jedan od protagonista BIRN-ovog dugometražnog prvijenca jeste prijedorčanin Fikret Bačić koji već 22 godine traži kosti svoje dvoje maloljetne djece, kao i supruge, koji su strijeljani u Prijedoru.

S patnjom traganja je suočena i Blaženka Đumić, koja već četvrtu godinu pokušava naći svoju kćerku.

Oni dijele sudbinu mnogih koji se nadaju da će, i pored teškoća i prepreka s kojim se suočavaju, na kraju pronaći posmrtne ostatke, ili saznati nešto više o sudbini njihovih najmilijih.

Film detaljno prikazuje proces traganja i pronalaska nestalih osoba, ključne aktere i njihovu ulogu, kao i sami proces DNK analize, potcrtavajući važnost ubrzavanja samog procesa pronalaska nestalih osoba.

Nakon filmske projekcije, upriličena je panel-diskusija u organizaciji BIRN-a BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) tokom koje su razmatrana pitanja iz domena suočavanja s prošlošću i procesa traženja nestalih osoba.

Leave a Reply