Budimo Humani

NEDOVOLJNO ALI PUNOG SRCA

Sestre Ogresevic- Sefika i Ismeta u dvoristu u Gomjenici

Humanitarna akcija ”Vitre 2013”
NEDOVOLJNO ALI PUNOG SRCA

Nastavili smo i ove godine s humanitarnim radom kako bismo barem malo ublazili tegobe socijalno najugrozenijim osobama na podrucju Opcine Prijedor. I ove godine se pokazalo i dokazalo da je Akcija ”Vitre” i humana i humanitarna i da treba nastaviti te prosiriti broj osoba koje pomazu i kojima se pomaze. Da mozemo, svima bismo pomogli kojima je pomoc potrebna.

Sestre Ogresevic- Sefika i Ismeta u dvoristu u Gomjenici

Sestre Ogresevic- Sefika i Ismeta u dvoristu u Gomjenici

Lijekovi sestrama Sefiki i Ismeti

Najprije smo nasu akciju ”Vitre 2013” poceliá s nama vec poznatim osobama, dvjema sestrama , Ismetom i Sefikomá koje zive u Gomjenici. Docekala nas je ljubazno, ali sa suzama starija sestra Sefika. Jedva se savladavala da ne zaplace naglas kada smo je pitaliá za njenu sestru Ismetu. ”Eno je, lezi bolesna s povisenom tempeaturom. Ima problema sa stitnjacom, ruka joj je natekla…”, s placem nam i tihim glasom govori Sefika. U daljem razgovoru doznajemo da se ni Sefika ne osjeca dobro, da ima previsok tlak, nesvjesticu i da je iscrpljena. Samo za lijecnicki pregled i lijekove, morala je izdvojiti 30 km od 220 km koliko mjesecno dobija penzije i od koje obje zive. Ismeta jos nema pravo na penziju jer nije navrsila 60 godina.á Kako kazu, navrsice iduce godine 60 godina i nadamo se da ce poceti primati penziju pa kolika bila da bila.” Ovako, sa 220 km moramoá placatiá sve rezije, vodu struju i lijekove i lijecnika…Tesko brate. Ruke peremo hladnom vodom a pune smo reume. Ne mogu ici doktoru sbog natekle ruke jer nemam od cega platiti, pa stavljam samo obloge.”

Slusamo u tisini. Bez rijeci stegnutog grla od tuge. Pitamo ih sta bi im bilo najpotrebnije, a one bez razmisljanja odgovaraju ”drva”, iako im je jos puno toga potrebno da barem ublaze tegobe.

”Odmah smo otisli u apoteku, kupili lijekove za ublazavanje upale i mast. Nakon toga smo kupili pet metaraá drva i dali Sefiki i Ismeti nesto novaca da mogu platiti rezanje i cijepanje drva. Jedna od organizatorkiá humanitarne akcije ”Vitre 2013”, Behija Zenkic, pripremila je obucu i odjecu i predala im. Samo mala kap u moru u odnosu na njihove potrebe, ali s dusom i od srca.”

Najpotrebnije za malog Denisa

Esma Kljajic sa sinom Denisom u Carakovu

Esma Kljajic sa sinom Denisom u Carakovu

U Carakovu nas Tajko Salihovic upucuje na Esmu Kljajic, majku devetomjesecnog Denisa kojoj je pomoc neophodna. Ostala je udovica bezá sredstava za i najskromniji zivot. Posebno za devetomjesecnog sina Denisa. Bila je udata u Celi za Samira Terzica -Straha, borca 17-te Krajiske , koji je iznenada umro, a Esma ostaje sa sinom Denisom bez icega. Predala je zahtjev za bilo kakvu naknadu ali jos nema odgovora. Nema od cega zivjeti pa dolazi kod svojih u Carakovo jer drukcije ne bi mogla. Ni ovako, nema ni za pelene za malog Denisa.

Pitamo je sta joj je najpotrebnija a ona kaze: ”Samo da mi je nesto osnovnog za dijete. Meni ne treba, ja mogu izdrzati ali devetomjesecni Denis ne moze. ” Nazif Redzic, Mirsada Trto, Behijaá Zenkic i ja, dlucili smo da Esmi damo novacá za malog Denisa. Da mu kupi ono najosnovnije, od pelena do hrane za djecu i odjece…

Mozda jednom i bunar

 

Familija Brdar- Carakovo. Bunar bi im puno znacio

Familija Brdar- Carakovo. Bunar bi im puno znacio

Pokusali smo prikupiti dovoljno novaca zaá bunar demobilisanom borcu Jasimu Brdaru koji zivi u Carakovu. Nismo, nazalost, uspjeli. Bunar bi puno znacio za Jasimovu familiju, osobito za njegovih cetvoro djece. Ali…

Onoliko koliko smo mogli, kupili smo Jasimuá hranu, obucu i odjecu za njegovu familiju. Bolje bi bilo da smo mogli finansirati kopanje bunara, ali sta se moze. To razumije i Jasim: ”Hvala vam. Nisam ja jedini bez bunara. Bice akobogda. ”

Namirnice sestri i bratu Odobasic

 

U trgovini. Namirnice za sestru i brata Odobasic- Donja Puharska

U trgovini. Namirnice za sestru i brata Odobasic- Donja Puharska

U Donjoj Puharskoj su nas uputili sestri i bratu Odobasic koji zive u Ulici Osmana Dzafica 46. Otvorila nam je Sabiha i pozvala nas da udjemo. I ovdje tuznaá zivotna prica. Sestra Sabiha i njen brat Said ostali su rano bez oca koji je ubijen 92-godine. Bili s s bolesnom majkom izbjegliceá dok im kuca nije vracena. Prije nekoliko godina umla im je i majka, te su brat i sestra Odobasic ostali bez ikakvih redovnih prihoda za zivot. Zavrsili su srednju skolu , ali nema posla. Prihvate ponekad da rade privremeno ali je obicno kratko. Tezak zivot. I tako dan za danom cekajuci neka bolja vremena.

Zamolio sam svojuá kcerku Dijanu koja je isla s nama u posjetu Odobasicima daá i ona ide s nama u trgovine i da nam pomogne kod prijdloga najpotrebnijih namirnica. Sta je to sto bi sestri i bratu Odobasic barem nakratko ublazilo teskoce. Kupili smo hranuá i potrebne stvari za higijenu i vjerujemo da im sve to moze biti najmanje mjesec dana. Malo, ali…

I tako, prodje jos jedna godina u kojoj smo malo, barem malo pomogli socijalno najugrozenijim osobama. Ne bismo uspjeli da nam u akcijiá ”Vitre 2013” nisu svojim novcanim prilozima pomogli: Suljo Halalkic, Adnan/Irma Mujkanovic, Mesud Besic- Besa, Suada Kurbegovic.BiH udruzenje ”Miris” iz Írebra uz pomoc Edina Dizdarevica, Senad, Samka Kurbegovic, Behija Zenkic sa familijom, zatim Mirsada Trto, Mirnes Trto, Samir i Alma Trto, Adelhajda Dedic s familijomArisa Dedis s familijom, zatim familija Muheljic, Sanela, Edis s djecom Nurom i Minom, Dijana, Adnan i sin Iris Huseinovic iz Brckog, familija Nazifa Redzica i Almire s djecom iz Carakova, Njemacka, Sadeta i Camil Dedic.

ZAHVALJUJEMO VAM SVIMA STO STEáá DOKAZALI DA IMATE DUSU I OSJECANJE ZA DRUGE KOJI NEMAJU. PRIDRUZILI STE SE HUMANITARNOJ AKCIJI ”VITRE 2013” I SVOJIM PRILOZIMA OBESELILIá NEKOLIKO DJECE I DOBRIH I SKROMNIH OSOBA.

Senad- Magija

Leave a Reply