Društvo, Zanimljivosti, Život

NEZABORAVNI DANI U LONDONU

Imao sam tu sreću da mnogo putujem. Na nekoliko kontinenata, u brojnim evropskim i svjetskim metropolama susretao se sa novim kulturama i družio sa poznatim i manje poznatim ljudima. Došlo je vrijeme da porodično otputujemo u London, i moram naglasiti da će  utisci o gradu na Temzi teško izblijediti. Zaista, toplo preporučujem putnicima namjernicima da posjete ovaj grad jer ima tu dosta izazova.

Moj boravak u Londonu je bio još ljepši jer mi je od prvog koraka u ovom gradu, na raspolaganju bio Admir Švraka. Za vas kojima Ferta više znači, to je on. Druženje na relaciji Hambarine-Rizvanovići u Londonu moglo je početi. Naša zajednička strast je fudbal, tako da sam iskoristio priliku da pomalom i stidljivo zamolim Fertu da nam osigura karte za neku od utakmica koja se tad igrala u Londonu. Znao sam da nema mnogo vremena da ispuni tu moju želju, pa mu ne bih ni zamjerio da mi je rekao da sam zakasnio. Ali, raja koja malo bliže poznaje Fertu, dobro zna koliko je on spreman uraditi za prijatelja, još iz rodnog kraja.

Vrijeme u prelijepom i velikom Londonu sam koristio sa porodicom za obilazak turističkih atrakcija, u gradu koji je odlično povezan metroom, tako da bez većih problema dolazite iz jednog u drugio dio milionske čaršije.

Jako sam se obradovao kada sam saznao da ću zahvaljujući Ferti biti u prilici posmatrati fudbalski spektaklu u punom smislu te riječi. Naime, on se pobrinuo da pogledamo utakmicu West Ham United- Arsenal. Taj dan smo u cijelosti proveli zajedno, tako da je bilo vremena za brojne teme vezane za Mataruško Brdo, Prijedor i Bosnu i Hercegovinu.

U Londonu smo se tog dana našli u blizini njegovog radnog mjesta. Da je riječ o čovjeku kojeg i ovdje cijene, a dobro je poznato koliko je to trnovit put, mogao sam primjetiti kada sam saznao gdje Ferta radi. On brine o 50-60 ljudi koji rade na snabdijevanju velike i najpoznatije robne kuće, “Harrods” u centru Londona. Stabilan je i na porodičnom planu, stariji sin studira u Nothinghmu, a mlađi uskoro kreće istim putem. Posebno treba naglasiti da u porodici Švraka u Londonu je i Fertina majka Rubija koja je ovih dana proslavila 78. rođendan. Sretan rođendan i u moje ime.

Iako godine prolaze, Admir Švraka, njegova majka i cijela porodica žive sa teškim bolom. Otac mu je ubijen 06. augusta 1992. na lokalitetu Hrastova Glavica sa 123 logoraša Omarske. Znam kako mu je kao i njegovim najmilijim jer su i meni ubili oca ljeta 1992.godine, a da mrava nije zgazio.

Prije same utakmice koju sam tako željno iščekivao, posjetili smo nekoliko starih londonskih pabove i uvjerili se u kvalitet lokalnih specijaliteta. Nakon svega, stigli smo u dio Londona koji se zove Stratford. Utakmica za nezaborav je mogla početi.
West Ham United- Arsenal, 62 hiljade nevjerovatnih gledalaca i doživljaj za vječnost. To navijanje, fudbalsku strast i značaj pobjede u igri između dva gola nigdje nisam doživio, a dosta toga se obišlo i pogledalo. Naravno, uz podršku mog jarana Ferte koji u Londonu 29 godina gleda fudbalske majstore i navijačke fanatike.

Ferta ne posustaje i kada je riječ o BiH zajednici u Londonu koju i sam vodi.  Širok je spektar aktivnosti, a Ferta posebno ističe obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, Remembering Srebrenica.
Vrijedi naglasiti da je i ponosni član navijačke grupe BHFanaticos od prvih dana i da gotovo nema utakmice zmajeva koju nije pratio. To su za njega posebni doživljaji jer se u jednoj sjajnoj ekipi patriota odlično osjeća.

Njegovoj pažnji ne promiču ni utakmice Omladinskog fudbalskog kluba Brdo. Zajedno s majkom i dva brata je dugodišnji član i donator kluba. Posjeta rodnom kraju je bila i ostala prioritet koji nema aleternativu jer u Rizvanovićima zrak ima posebnu dimenziju i to je ono što kod njega posebno cijenim. Učestvuje u brojnim humanitarnim akcijama kako na Mataruškom Brdu, Prijedoru, tako i širom, jedne i jedine BiH.

”Želim da se zahvalim Ferti na svemu što je uradio da se tako ugodno osjećam(o) u njegovom društvu, tokom boravka u Londonu. Poruka koju želimo poslati je da se pazimo kako na našem Brdu tako i širom svijeta”.

Prepun utisaka vratio sam se u Malme, gdje Fertu očekuje revanš za sjajno gostoprimstvo u Londonu.