Budimo Humani, Život

“NIKAD VAM OVO NEĆU ZABORAVITI”

Ovog ljeta imali smo jedno okupljanje na stadionu Vedro polje o kojem i danas govorimo sa mnogo zadovoljstva. Bila je to utakmica veterana. Nakon odmjeravanja snaga sportskih prijatelja koji su nekada “harali” terenima Mataruškog Brda, uslijedilo je prelijepo druženje koje je poslužilo da dosta toga uradimo za voljeni klub.

Za klavijaturama Mirsad Harambašić, s mikrofonom u ruci njegov sin Haris, prvotimac Brda. Bilo je to drugog augusta. Četiri dana kasnije Mirsad je bio za razglasom tokom obilježavanja godišnjice stradanja logoraša Omarske. Kiša je bila neumoljiva. Mogao sam primjetiti kako Mirso kisne i pokušava spasiti tehniku. Nažalost, jedan zvučnik je uništen. Mislio sam da će to biti sva šteta.

Međutim, uslijedilo je razdoblje velikih iskušenja. Punih 18 dana Mirsad je prikovan za krevet i ustaje samo kada mora, i to uz suze od ogromnih bolova. Na njegovoj kičmi je u katastrofalnom stanju 5 diskova i 4 pršljena. Bez tuđe pomoći, nema ustajanja. Primio je 31 injekciju, morfij, ali bolovi su idalje stravični. Da stvar bude još tužnija, pred Mirsadovom suprugom je operacija.

Naravno, zajednica nije mogla ostati skrštenih ruku. Humanitarna organizacija “HUMANO BRDO” odmah je pritekla upomoć. Zaključno sa jučerašnjim danom, raja velikog srca je uplatila 5800 EURA. 1.823 KM i 1.000 SEK. Za sve ljude dobre volje informacija da preko “HUMANOG BRDA” mogu pomoći Mirsadu Harambašiću do 10.09.2023. godine.

Sin Mirsada Harambašića Haris, godinama uspješno brani boje Omladinskog fudbalskog kluba Brdo. Kako bi pokazali koliko im je stalo do porodice Harambašić, jučerašnja utakmica polufinala Kupa Područnog fudbalskog saveza Prijedor, sa dubičkim Borcem je imala humanitarni karakter. Tako je za liječenje Mirsada Harambašića od kolektiva, pojedinaca, ulaznica prijatelja kluba koji život znači prikupljeno 2.450 KM, 450 EURA i 20 CHF.

Danas su taj novac ispred kluba uručili Mirza Alkić i Senudin Safić. Baš je bilo emotivno jer Mirsad je vrijedan čovjek iza kojeg stoje djela.

“Supruga i ja smo jučer ležali na ova dva kreveta i plakali dok smo gledali utakmicu na Vedrom polju. Mirso vam ovo nikada neće zaboraviti”, govori nam kroz suze.

Naredna 2-3 mjeseca slijede terapije i nada da će Mirsad Harambašić stati na noge te da će i njegova supruga biti uspješno operisana. Nema nikakve sumnje da je pred njima mnogo iskušenja, ali uz raju koja se organizovala preko “HUMANOG BRDA” i OFK BRDA, mnogo im je lakše. Beskrajno su zahvalni svima koji pruže podršku.