Hronika, Zanimljivosti, Život

NOVAC ZA HADŽ ULOŽIO U IZGRADNJU PUTA

Prijedorski Bošnjaci danas su rasuti širom svijeta. Gdje god da su možemo o njima danas čuti uglavnom riječi hvale. Neumorni su radnici i pošteni ljudi kojima se na sve strane svijeta ukazala nafaka. Zahvaljujući njima u dobroj mjeri opstaje ovdašnja ekonomija, a životi povratničkog dijela populacije u mnogome su lakši.

Hadžiju Kemala Ključanina život je odnio u Francusku. Čim mu se ukazala prilika dolazio bi u Ćelu u kojoj danas boravi gotovo pola godine.

Neumorni je radnik i gorljivi vjernik, i na riječima i na djelu. Do sada je dva puta obavio petu islamsku dužnost, hadž.

Namjravao je da Meku i Medinu posjeti još jedanput i da po treći put postane hadžija. Međutim, srce je odlučilo drugačije. Kroz zaseok Varmazi u toku je bila akcija asfaltiranjajednog dijela seoskog puta. Drugi dio puta ostao je neasfaltiran. Da bi se i taj posao okončao hadžija Kemal je odlučio svoj novac namjenjen za hadž ipak uložiti  u asfaltiranje tog dijela puta.

Tom prilikom donirao je 22.000 KM. Njegov čin nije ostao nezapažen pa su se ovoj akciji pridružili i drugi mještani i prikupili dodatnih 30.000 KM.

Navedeni put prolazi kroz mahalu Varmazi u MZ Ćela i u pravcu je prema Miljakovcima i kućama Cerića i Beširevića, naselju u kojem tokom cijele godine živi tek jedna porodica koja preživljava baveći se poljoprivredom. I mještani rasuti po svijetu iz mahale Cerići također asfaltirali jedan dio puta čime je ovaj dio Ćele dobio potpuno novi izgled.

 

Redakcija