Društvo, Zanimljivosti, Život

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE POGIBIJE HEROJA ADILA BEŠIĆA

Adil Bešić

Danas u organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Unsko sanskom kantona, počinje obilježavanje godišnjice pogibije Adila Bešića.

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice pogibije heroja odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992-1995 godina predviđeno je mnogo sadržaja . Danas će biti upriličena posjeta porodici Bešić u Kozarcu gdje se nakon klanjanja džuma namaza očekuje učenje tevhida Adilu Bešiću i šehidima BiH. Sutra se učenje šehidske dove očekuje u džematu Turija-Vrsta, a nedjelja je predviđena za obilazak mjesta pogibije na Grabežu. Prvog dana naredne sedmice pored posjete kasarni Adil Bešić u Bihaću i izložbe devet heroja u Muzeju USK, očekuje nas podsjećanje na lik i djelo heroja Bešića. Na Turbetu majora Adila Bešića biće proučena fatiha i položeno cvijeć.

Adil Bešić, sin Adema i Adile, rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske nakon čega je kao poručnik, a kasnije kapetan JNA službovao u Tolminu do povlačenja JNA iz Slovenije. Kada je Slovenija proglasila nezavisnost 25. juna 1991, s jedinicama JNA prelazi u Hrvatsku.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”. Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992, kao komandant bataljona 2. bihaćke / 502. slavne bbr. u rejonu Grabeža. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora ARBiH.