Društvo, Sjećanja, Život

FOTO:Obilježena 21.godišnjica zatvaranja logora Omarska

Omarska2013

Polaganjem cvijeća ispred zloglasne ”bijele” kuće i odavanjem pošte stradalim, danas su njihove porodice, prijatelji i bivši logoraši u kompleksu Rudnika Omarska obilježili 21 godina od početka raspuštanja jednog od najvećih logora smrti u BiH u proteklom ratu.

“Cilj današnjeg obilježavanja je da odamo dužnu počast svim žrtvama, da se prisjetimo patnji i stradanja kroz koje su prošle žrtve torture te da prenesemo poruku misije Saveza logoraša BiH – da je naša obaveza da činimo sve da se zlo koje se desilo na prostoru BiH više nikada nikome ne ponovi”, izjavio je za Fenu predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković.

Omarska2

Ceremonija obilježavanja započela polaskom kolona iz Prijedora i Kozarca te je nakon toga je uslijedila zvanična komemoracija.

Pročitana su imena ubijenih, nakon čega su pušteni baloni s njihovim imenima te položeno cvijeće.

Predsjednik udruženja logoraša “Prijedor 92” Mirsad Duratović izjavio je za Fenu da je ovo 21. godišnjica postojanja logora Omaska.

Omarska1

“Logor ‘Omarska’ je otvoren 24. maja 1992. godine, a kroz njega je prošlo oko 6.000 osoba, od čega je više od 700 ubijeno u samom logoru, na Hrastovoj glavici i na Korićanskim stjenama”, kazao je Duratović.

Omarska6

Majka Mejra

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ambasadora SAD u BiH Nicholas Hill, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann, potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović, kao i izaslanik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Omarska3

Na teritoriju općine Prijedor, uz logor “Rudnik Omarska”, djelovalo je više sličnih mjesta mučilišta i stratišta poput “Keraterma” u Prijedoru, “Trnopolja” kod Kozarca i drugih, a usko su povezani i s koncentracionim logorom “Manjača” na teritoriju općine Banja Luka.

Omarska4

Prema iskazima svjedoka, sa suđenja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u logoru je bilo pritvoreno i više desetina žena.

Dio njih bio je izložen sistematskim mučenjima i silovanjima.

Omarska4

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju vodi se više sudskih procesa pojedincima osumnjičenim za zločine počinjene u logoru. Dio njih je osuđen, a dio sudskih procesa je prebačen na bosanskohercegovačke sudove.

Organizatori današnje posjete su Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša “Prijedor 92” i Udruženja logoraša Kozarac.

Omarska5

 

Izvor: Fena

Foto: Cela City, Klix.ba

Leave a Reply