Društvo, Sjećanja, Život

VIDEO+FOTO: Odata počast žrtvama monstruoznih zločina u Prijedoru

Foto: Optimisti

 

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka

Odata počast žrtvama monstruoznih zločina u Prijedoru

DanBijelihTrakaPrijedor2013

Aktivisti Inicijative “Jer me se tiče“ iz Prijedora i desetak BiH gradova, „Žene u crnom“ iz Beograda, kao i aktivisti iz Hrvatske, porodice prijedorskih žrtva, Udruženja logoraša „Kozarac“ i „Prijedor 92“, Udruženje Prijedorčanki „Izvor“, te druga brojna udruženja i građani Prijedora, njih više stotina, s bijelim trakama oko rukava danas su na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u mirnom i dostojanstvenom okupljanju obilježili 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka.

Učesnici manifestacije nosili su transparente na kojima je pisalo „Sjećanje ne možete zabraniti“, „Zajedno za slobodu“, „Zločin je zločin ma koliko šutjeli“ i 103 ruže s imenima u ratu ubijene prijedorske djece.

Foto : Irma Kahrimanovic

Foto : Irma Kahrimanovic

Velid Softić imao je samo dva mjeseca kada je ubijen, Anel Behlić dvije godine, Nemir Redžić tri i po, Maida Bašić 10, Goran Matanović 15… Danas bi imali 21, 24, 35, 40, 25 godina … i dijelili sudbinu svojih vršnjaka, studirali bi, odgajali djecu, imali svoje porodice, ljubavi, probleme… Ubijena mladost, ali i svi ostali nevino stradali, 3.173 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, moraju po riječima učesnika skupa, koji je u Prijedoru organizovan na dan kada su srpske vlasti prije 21 godinu civilima nesrpske nacionalnosti naredile da svoje kuće obilježe bijelim čaršafima i da oko rukava a pri izlasku iz kuće stave bijele trake, imati pravo na sjećanje, na memorijale, na dostojanstvo…

Foto: Optimisti

Foto: Optimisti

Na dostojanstvo i sjećanje pozvala je i Staša Zajović, koordinatorka „Žena u crnom“, koja je podsjetila da je ova organizacija prošle godine u Beogradu organizovala Svjetski dan bijelih traka.

– Jako nam je ovo važno, da se s našim prijateljima iz Prijedora sjetimo žrtava progona i istrebljenja. I da ovo nekako, nadajmo se, otvara prostor da se užasni zločini nad nesrpskim stanovništvom u Prijedoru obilježe na dostojan način – rekla je Zajović.

Foto: Optimisti

Foto: Optimisti

Počast žrtvama na glavnom gradskom trgu odata je Fatihom i minutom šutnje i pjesmama prijedorskog pjesnika Darka Cvijetića. Goran Zorić, aktivista Inicijative „Jer me tiče“ iz Prijedora naglas je pročitao i zahtijeve učesnika skupa kojim se , kako je kazao, traži i „moralna i emotivna satisfakcija“.

– Zahtijevamo i da se žrtvama dopusti pristup mjestima stradanja, podizanje spomen obilježja i memorijala u logorima smrti, da se u centru grada podigne spomen obilježje sa imenima svih civilnih žrtava i pokrene pitanje odnosa prema civilnim žrtvama – rekao je između ostalog Zorić.

Foto : Irma Kahrimanovic

Foto : Irma Kahrimanovic

Na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u krug su, kao na spomenik, položene i ruže za ubijenu prijedorsku djecu. Učesnici skupa svojim potpisima podržali su zahtijeve koji će biti proslijeđeni vlastima u Prijedoru, nadležnim državnim organima i uredu Visokog predstavnika u BiH.

Međunarodni dan bijelih traka obilježen je danas u cijelom svijetu, u brojnim Udruženjima koja okupljaju porodice stradalnika, ali i na trgovima gradova, poput Zagreba, gdje su u znak sjećanja na nevino ubijene civile građanima dijeljene bijele trake.

Podrška iz cijele BiH i šire

Edin Ramulić, predstavnik „Izvora“ kaže „da ove godine osjeća naročito zadovoljstvo jer se po prvi put prijedorskih žrtva ne sjećaju samo porodice i preživjeli“.

Foto: Optimisti

Foto: Optimisti

– Veliki broj građana srpske nacionalnosti i aktivista koji su u Prijedor došli iz cijele BiH i regiona također su pokazali da nisu zaboravili. Mislim da je ovo dobar način da ostvarimo naše ciljeve u Prijedoru, a to je da svi ljudi imaju jednaka prava. Jednaka prava na memorijale, komemoracije , rehabilitacije, obeštećenja, podršku iz lokalnih intitucija …. – kazao je Ramulić i omladini BiH koja ih podržala uputio jedno veliko hvala.

 

Tekst: Avaz

Foto: Optimisti, Irma K. i Avaz

Leave a Reply