Društvo, Sjećanja, Život

ODRŽANA KOMEMORACIJA U LOGORU KERATERM

U prisustvu stotinjak preživjelih logoraša i članova porodica ubijenih, u  organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša Banja Luke, te Udruženja logoraša Prijedor92 i Kozarac, održana je komemoracija u prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora “Keraterm” u Prijedoru.


Komemoracija se održava u znak sjećanja na masakr počinjen u hali “trojka” u ovom logoru u kojoj je u noći sa 24-tog na 25.juli 1992.godine ubijeno oko 200 logoraša.

Dževida Ališković posjećuje logor Keraterm svake godine. U ovom logoru je ubijen i njen muž Emsud Ališković zajedno sa svojim bratom Mesudom, rođacima, komšijama, prijateljima.

Njih 103 iz Rakovčana.

Emsud je živio fudbal. Bio je alfa i omega i jedan od osnivača, igrač a i uspješan trener u FK Rakovčani 79.

Emsud je kao i većina ubijenih logoraša pronađen u masovnoj grobnici Tomašica.

Logor je oformljen odlukom tadašnjih srpskih vlasti 26.maja 1992.godine. Prema podacima prijedorskih udruženja do sada je evidentirano 373  ubijenih logoraša u ovom logoru od kojih su 103 mještani Rakovčana, 79 iz Čarakova, 76 iz Hambarina, 32 iz Rizvanovića, 23 iz uže gradske zone Priejdora, 18 iz Zecova, 7 iz Kozarca, 5 iz Bišćana, 5 iz Tukova,  4 iz Gomjenice, 3 iz Ćele, 2 iz Brezičana, 2 iz Tomašice, 2 iz Ljeskara, 1 iz Čejreka…

Najveći broj ubijenih i u noći masakra je sa područja Lijeve obale Sane tzv.Mataruškog  Brda.

Logor „Keraterm“ je za sada jedini obilježen logor  sa malom spomen-pločom postavljenom u znak sjećanja  i dokaz na počinjeni zločin 1992. godine.

U periodu od maja do augusta 1992. godine kroz logor “Keraterm“ prošlo je oko 3.000 logoraša.

Posmrtni ostaci ubijenih u logoru „Keraterm“ ekshumirani su na lokalitetu Stari Kevljani, Jakarina Kosa i Tomašica.

Za zločine u Prijedorskim logorima smrti do sada su osuđeni Milomir Stakić, Duško Tadić, Duško Sikirica, Damir Došen, Dragan Kolundžija , Milomir Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos, Mlađo Radić, Zoran Žigić, Darko Mrđa, Predrag Banović, Željko Mejakić , Momčilo Gruban, Duško Knežević….

Simo Drljača čelni čovjek prijedorske policije ubijen od strane SFOR-a prilikom pokušaja hapšenja. Milan Kovačević umro  je u Haškom zatvoru.

Od jedanaest procesuiranih i pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca pred sudom U Hagu , njih devet je odavno na slobodi.

Saznanjem medjunarodne zajednica o postojanju logora te naknadnim ulaskom stranih medijskih kuća u prijedoske logore, logor Keraterm je zatvoren 5.avgusta 1992.godine. Preživjeli logoraši prebačeni su u logor Trnopolje ili na Manjaču. Dio logoraša pridružen je drugoj grupi u Omarskoj te će tog dana naknadno biti pobijeni nad Jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.