Društvo, Nijazov Prijedor, Sjećanja

Odrzana kulturna manifestacija “Vece sjecanja na dr. Esu Sadikovica” u Prijedoru

Pise: Nijaz BrkicDrEso1
Sinoc je u gradskom pozoristu u Prijedoru, pred skoro punom salom odrzana kulturna manifestacija “Vece sjecanja na dr. Esu Sadikovica i sve stradalnike proslog rata” .Sparno vrijeme i izrazito visoke temparature nisu bili prepreka velikom odzivu Prijedorcana, Esinih prijatelja i svih onih koji su poznavali ovog prijeratnog humanistu i ljekara bez granica. DrEso2

Na ovoj manifestaciji koja se vec nekoliko godina uspjesno odrzava u ovome gradu i na ovome mjestu dodijeljene su i dvije knjizevne nagrade za najbolje ispispisane kratke price protkane humorom i satirom. Ziri u sastavu Goran Samardzic iz Sarajeva, u svojstvu predsjednika zirija, Faruk Sehic iz Sarajeva, u svojstvu clana zirija i Muhidin Saric iz Kozarca u svojstvu clana zirija imali su pune ruke posla pri odabiru najboljih ovogodisnjih radova. Koliko je interesantna ova knjizevna nagrada govori i cinjenica da su se na prethodno raspisani konkurs prijavila cak 64 rada sa prostora cijele bivse nam zajednicke drzave.
DrEso3

Prva nagrada po ocijeni zirija otisla je u Mostar na ime Elvedina Nezirevica dok druga nagrada je otisla u Cacak na ime Ljiljane Bralovic. Sponzor 1. nagrade je bila fondacija “Sedra” iz Holandije i njena predsjednica Elvira Kapo je licno nagradu i urucila Nezirevicu.

DrEso6

Sponzor 2. nagrade je bila HO “Humano brdo 2010” koji sinoc nisu imali priliku uruciti nagradu zbog nepojavljivanja drugonagradjene Bralovicke ali ce nagrada biti urucena naknadno. I na kraju valja napomenuti da su u kulturno zabavnom dijelu programa ucestvovali glumci i pjevaci sa podrucja Prijedora, Banja Luke i Sarajeva. Da bi sinosnja manifestacija bila uspjesno organizirana i izvedena na nacin kako je to publika sinoc vizuelno zabiljezila pobrinula se fondacija “Dr Eso Sadikovic” i UG “Behar” u cijem okrilju i funkcionise ova fondacija. DrEso4

Naravno materijalno i na drugi nacin sinosnju manifestaciju su pored fondacije “Sedra”, HO “Humano brdo 2010” materijalno podrzali i gradske vlasti Prijedora, Prijedorsko pozoriste, KUD “Osman Dzafic”, Print design d.o.o. Prijedor, NTV 101, Behzad Cirkin i drugi.

DrEso5

Leave a Reply