Društvo

ORALNA HISTORIJA PRIJEDORA

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”

Žrtvama i svjedocima udruženog zločinačkog poduhvata u Prijedoru od 1992. do 1995.godine pruža se prilika da ono što su preživjeli ili čemu su bili svjedoci bude zabilježeno u audio i video zapisu.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je započelo realizaciju projekta ”Video arhiv zločina protiv čovječnosti u Prijedoru” koji ima za cilj dokumentovanje svjedočanstava građana opštine Prijedor o ubistvima, istrebljenju, silovanjima, prisilnom zatočavanju, mučenju, deportacijama i drugim oblicima teškog kršenja ljudskih prava u toku prošlog rata.

Uz pomoć digitalne tehnologije sačuvat će se svjedočanstva o zločinima počinjenim nad građanima Prijedora što treba znatno unaprijediti izgradnju kulture sjećanja u ovoj opštini. Uporedo sa realizacijom ovog projekta stvaranja usmene historije Izvor će razvijati i vlastitu dokumentarnu produkciju te se uskoro očekuju i prvi filmovi na temu kršenja ljuskih prava. Desetoro kandidata je prošlo intenzivne treninge za snimatelja, te vođenje intervjua i psihološki pristup osobama sa traumom. Obuku su uspješno proveli vrsni media treneri iz Sarajeva te profesorica psihologije iz organizacije Medica Zenica.

Ideja stvaranja video arhive žrtava nije nova. Slavni američki reditelj Steven Spielberg je profit svog filmskog remek djela Schindlerova lista upotrijebio da uspostavi fond Shoah, neprofitnu organizaciju koja arhivira filmska svjedočenja preživjelih iz holokausta. Fondacija je uspostavljena 1994.godine i snimljeno je preko 52.000 svjedočenja. Intervjui su snimani u 56 zemalja svijeta na 32 jezika i nisu bile obuhvaćene samo preživjele žrtve nego i oni koji su pomagali žrtvama ili naprosto bili svjedoci patnje ljudi.

U Bosni i Hercegovini trenutno se realizuje projekat ”Video arhiv genocida Bosna i Hercegovina” koji realizuje fondacija Cinema for Peace sa sjedištem u Berlinu. Od 2011.godine ta fondacija radi u Bosni i Hercegovini na audiovizuelnom arhiviranju svjedočanstava 10.000 osoba koje su preživjele srebrenički genocid. Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je ostvarilo saradnju sa njima i koristiće iskustva Cinema for Peace u stvaranju video arhive zločina protiv čovječnosti u Prijedoru.

Udruzenje Prijedorcanki IZVOR

Udruzenje Prijedorcanki IZVOR

Osobe koje su preživjele bilo kakav oblik torture u periodu 1992-1995.godina ili su bili svjedoci ubijanja, mučenja, silovanja, progona, pljačke sugrađana mogu se javiti u kancelariju Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”, odnosno na broj telefona 052242590 ili na izvorpd@gmail.com. Prijavljivanjem se stiče mogućnost da svjedočenje bude zabilježeno među prvima a plan je da se u tri do četiri godine snimi i arhivira nekoliko hiljada svjedočenja odnosno svih onih osoba koje to budu željele. Snimanje će se vršiti po usvojenoj metodologiji koja će osigurati ravnomjernu polnu, dobnu i teritorijalnu zastupljenost različitih oblika stradanja ljudi. Učesnici u projektu će imati kontrolu nad upotrebom snimljenog materijala i biti u prilici postaviti ograničenja. Uskoro će biti više informacija na web stranici projekta.

Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” je nedavno preselilo u nove prostorije gdje će se vršiti snimanje intervjua. Prostorije se nalaze u ulici Muharema Suljanovića br 23 (kod džamije u

Zagradu). Ovaj projekat bi trebao do kroz stvaranje usmene historije doprinese očuvanju sjećanja na nevino stradale Prijedorčane i patnju kroz koju su prošli stanovnici ove opštine. Očekuje se da bi to moglo pozitivno uticati na procese suočavanja sa prošlošću a time i na uspostavi povjerenja među ljudima različite nacionalne pripadnosti.

Press Izvora

Leave a Reply