Hronika

Otkačivanje metamorfoze: Tomašica, zločini i zet

Nakon 22 godine: Šest sinova i muž majke Have Tatarević pronađeni u Tomašici!

Nakon 22 godine: Šest sinova i muž majke Have Tatarević pronađeni u Tomašici!

Nakon 22 godine: Šest sinova i muž majke Have Tatarević pronađeni u Tomašici!

Piše: Esad Kočan

Javili: Havi Tatarević pronašli šest sinova i muža u Tomašici kraj Prijedora, jednoj od šezdesetak masovnih grobnica u toj opštini. Senadu, najstarijem, bila trideset jedna a najmlađem, Nishadu, osamnaest. Upali srpski vitezovi u selo i sve odveli, bivalo to tako.

Majla Popara, moja Facebook prijateljica, napisala je povodom ove vijesti lucidan i obavezujući komentar . ” Nije majka Hava IZGUBILA sinove. Njoj su UBIJENI sinovi i muž… Ubice slobodno šetaju Havi ispred nosa…”

Ubice? Hava Tatarević je ranije u knjizi Saliha Smajlovića svjedočila da je njene sinove i muža ” izveo zet Milana Bajića iz Crne Gore”. Zvuči nekako – došao s druge planete.

Možda se neko sa strane čudi zašto crnogorska vlast ništa nije preduzela da otkrije ko je zet i provjeri što se to stvarno zbilo u prijedorskom selu 1992. Možda, ko zna, ništa nije znala ne samo o ovome već uopšte o masovnim zločinima po Bosni i učešću crnogorskih građana u njima. ”Monitor” je redovno pisao o stratištima, a Momir Bulatović i Milo Đukanović se uredno javno hvalili kako tu izdajniču novinu ne čitaju.

U brošurama u kojima su sakupljena svjedočenja žrtava u Hagu, često se pominju crnogroski ratnici i dobrovoljci, kao učesnici u zločinima, posebno masovnim silovanjima po Podrinju. Uzalud je bilo buditi crnogorske vođe. Nikad ništa. Nekih su se godina kitili savezništvom sa Karadžićem i Mladićem i RS kao krunom te ljubavi. Onda su zamukli.

Momira Bulatovića je u stigla kletva: Milošević je bio njegov početak i njegov kraj. Đukanović je svu krivicu deportovao srpskom vođi. U Sarajevu ga dočekuju kao čudotvorca. Mala je vjerovatnoća da će ga u narednom susretu neko od bosanskih političara podsjetiti na sudbinu šest sinova i muža Have Tatarević. I mogućoj ulozi jednog zeta. Tako bi nekako bio narušen mir svijeta nagrađenih zločina.

www.radiogornjigrad.wordpress.com

Leave a Reply