Društvo

OTKAZANA KOMEMORACIJA U LOGORU “TRNOPOLJE”

Braca Hukanovici

Braca Hukanovici

Braca Hukanovici

Redovna godišnja komemoracija u logoru “Trnopolje” u organizaciji Udruženja logoraša “Kozarac” i Udruženja logoraša “Prijedor92” , zakazana za nedjelju 26.maja 2013.godine u 10:oo sati je definitivno otkazana.

Nakon što je uprava Udruženja logoraša “Kozarac” u utorak 21.maja, posjetila policijsku stanicu u Prijedoru kako bi blagovremeno najavila skup,  zatražena im je dozvola, odnosno saglasnost  za održavanje istog i od vlasti u Prijedoru u cijim je ingerencijama parcela I prostor oko drustvenog doma u mjesnoj zajednici Trnopolje, kao vlasnika odnosno posjednika  trazenog prostora. Istoga dana je kabinetu gradonačelnika proslijeđen zahtjev za saglasnost.

Odgovor na zahtjev je na portirnici gradske uprave podigao Sabahudin Garibovic, predsjednik Udruzenja logorasa “Kozarac”. U odgovoru se gradska uprava izjasnjava nenadleznom za izdavanje takve vrste saglasnosti. za prijavu skupa policiji je vec bilo kasno.

Napominjemo da je  predsjednik Udruzenja logorasa ‘Kozarac” Sabahudin Garibovic prosle godine kao osobe koja je formalno-pravno stala iza organizacije  komemoracije ubijenoj djeci Prijedora, na centralnom gradskom trgu pozivan u prijedorsku policiju . Protiv njega je tada zbog odredjenih “manjkavosti” u organizaciji pokrenute krivicna prijava ciji se sudski epilog ocekuje ovih dana.

O situaciji u kojoj su se nasli prijedorski logorasi, uprave organizatora skupa ce se naknadno oglasiti.

Leave a Reply