ANTOlogija

Otvoreno pismo hrvatskim politicarima

image

Poštovani,
Prije nekoliko dana u Saboru Republike Hrvatske otvorena je i vođena incidentna debata o potrebi formiranja hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini.
Zbog simptomatičnosti inicijative, koja je i uplitanje u unutarnje stvari druge države, podsjećamo da je taj projekat već imao svoju užasavajuću manifestaciju na terenu, kao i sudski epilog, kojim je proglašen Udruženim zločinačkim pothvatom.

Naime, Međunarodni tribunal u Den Haagu – 29. 05. 2013. – u presudi Jadranku Prliću i ostalima, ustanovio je da je tijekom minuloga rata u Republici Bosni i Hercegovini, postojao Udruženi zločinački pothvat Republike Hrvatske, koji je za cilj imao upravo osnivanje hrvatskog entiteta.

U pismenom obrazloženju spomenute presude na više od 2629 stranica, kojoj je prethodilo saslušanje 206 svjedoka i iznošenje oko 10.000 dokaznih predmeta, još je navedeno da je Sudsko vijeće, van razumne sumnje, zaključilo da je pokojni predsjednik Republike Hrvatske, gospodin Franjo Tuđman, kao čelnik Udruženog zločinačkog pothvata, s liderima tzv. Herceg-Bosne, dogovorio etničko čišćenje nekatoličkog življa s dijelova Republike Bosne i Hercegovine, koje su označili “hrvatskim” teritorijem.

Sve je to, kao što je poznato, bilo koordinirano s Udruženim zločinačkim pothvatom Srbije, što je rezultiralo instaliranjem tzv. rs u Bosni i Hercegovini, ali i hiljadama bespotrebnih žrtava u BiH i Hrvatskoj, jer sigurno je da nije bilo Tuđmanove kolaboracije s Miloševićem, agresija Srbije i Crne Gore na naše države puno ranije je mogla biti zaustavljena.

Usprkos svemu navedenom, na osnovanu primjedbu zastupnika, gospodina Nedžada Hodžića, Vi predsjedniče Sabora, gospodine Leko, nažalost ste ocijeniili da navedenom debatom nije povrijeđen parlamentarni poslovnik, iako je nedvojbeno riječ ne samo o njegovoj gruboj povredi, već i o nepoštivanju vrlo ozbiljno formulirane međunarodne presude, kao i o povredi duha EU i povelja UN.
U debati se naročito istakao zastupnik, očito gorljivi neotuđmanista, gospodin Gordan Jandroković, koji je sa govornice Sabora nediplomatski poručio da je BiH država tri konstitutivna naroda i da samo kao takva može opstati ili je neće biti, čime je, doduše u nešto izmijenjenom obliku, parafrazirao riječi gospodina Radovana Karadžića, koji je sa skupštinske govornice – one u RBiH – svojevremeno također prijetio građanima naše države.

Naravno, Bosna i Hercegovina i njezini patrioti preživjeli su i nadživjeli Karadžića, pa će nesumnjivo preživjeti i nadživjeti i malog Jandrokovića, ali je očito da je dotičnome hitno potrebna ideološka, moralna i politička resocijalizacija, a hrvatskoj političkoj sceni dekontaminacija od sličnih retrogradnih stavova.

Činjenica je da je sanaderizacija Republike Hrvatske direktna posljedica neotuđmanizma, odnosno slikovite podjele građana na „stoku sitnog i one krupnog zuba“, te da ta kriminalna hobotnica ima svoje, sada već obezglavljene pipke, i u regionu, pa je sasvim moguće da su spomenuti nediplomatski ispadi očajnički pokušaji da se obračun s kriminalom ne prenese i na Bosnu i Hercegovinu, što bi moglo iznjedriti nove interesantne momente, ali i objelodaniti nova imena s obje strane granice.

Svjesni smo da su na svu sreću neotuđmanisti manjina u hrvatskom Saboru i društvu, te očekujemo punu i konstruktivnu podršku ostalih zastupnika reformarama u Bosni i Hercegovini, koje trebaju biti usklađene s konvencijama UN-a i sprovedene u duhu pozitivnih evropskih normi. Sigurni smo i da će nama prijateljska i draga hrvatska javnost osuditi ovo grubo povampirenje retrogradnih projekata, koji su, kao što smo naveli, međunarodnom presudom već okarakterizirani Udruženim zločinačkim pothvatom.

Od Vas, predsjedniče Republike – gospodine Josipović, predsjedniče Vlade – gospodine Milanović i predsjedniče Sabora – gospodine Leko, kao obnašatelja najviših državnih funkcija, očekujemo da se javno, jasno i nedvosmisleno distancirate od spomenutih stavova nekih zastupnika hrvatskoga Sabora, koje nisu ništa drugo do ponovni pokušaji implementacije dogovora Milošević-Tuđman o podjeli Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,
NVO Građanski Monitoring
Anto Tomić
Izvršni direktor za Srednju Evropu

Pismo je namijenjeno sljedecim politicarima:
Predsjednik Republike Hrvatske,
gospodin Ivo Josipović
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske,
gospodin Zoran Milanović
Predsjednik Sabora Republike Hrvatske,
gospodin Josip Leko

26. 02 2014

Leave a Reply