Društvo, Kolumne, Kultura, Šehidsko, Sudba, Život

Otvoreno pismo Sudbina Musića Rijasetu IZ BiH povodom organizacije kolektivne šehidske dženaze u Prijedoru

Uzimajući u obzir da sa radi o šehidima koji su skupa padali u Korićanske provalije, ubijani na tako svirep i bestijalan način i identificirani konačno, evo 27 godina naknadno, smatram sramotnim i nedopustivim ovakav način organizacije dženaze. Da li se ovaj drugi skup pravi zbog političkih zvanica koji će imati vremena da stignu iz Sarajeva, da li se pravi zbog vas iz Rijaseta, ili zbog čega drugoga, ja ne znam.

OTVORENO PISMO
Rijasetu IZ u BiH
Reisu-l-ulemi dr.Husein ef.Kavazoviću
Muftiji bihaćkom hadži hafizu Mehmed ef.Kudiću

Bismillah!

Dragi i poštovani reis efendija, poštovani muftija,
Kao savjestan građanin, član IZ u BiH i neko ko je aktivno doprinijeo obnovi naše zajednice nakon agresije i genocida nad Bošnjacima, ja koristim ovu priliku, slijedeći svoje slomljeno srce a u obavezi da skrenem pažnju na nešto što, po mom skromnom mišljenju, nikako nije u redu, te vam se javno obraćam. Fizički spriječiti ništa ne mogu, osuđivati srcem neću i ne želim. Pravo da kažem što mislim nikada mi niko neće oduzeti do Allah džš.

Naime, poslednjih dana zbunjuju nas informacije o broju identificiranih žrtava genocida sa područja Prijedora a kojima će se klanjati ako Bog da dženaza i obaviti ukop 20.jula koji je svojevrsni prijedorski 11.juli. Konačno smo dobili spisak njih 86 identificiranih za koje su porodice dale svoju saglasnost da budu sahranjeni po islamskim pravilima i propisima.

Ne znam ni koliko vam je poznat i razlog odabira ovog datuma. To je činjenica da je od 20.jula 1992.godine zločin počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima Prijedora pa u narednih nekoliko dana odnijeo oko 1800 života naših najmilijih na području tzv.Mataruškog Brda u čijem sastavu su i Hambarine u kojima je planirana ovogodišnja musalla i centralni skup..

Svake godine s teškom mukom organiziramo dženazu i ja doista koristim priliku da izrazim svoje najdublje poštovanje odboru za organizaciju dženaza a posebno ljudima koji odrade onaj najgori i najteži, i psihički i fizički iscrpljujući dio posla. Nije nimalo lahko bilo biti zapostavljen svih ovih godina unatrag. Sama činjenica i da je naših osam šehitluka dobilo šerijatsko-pravni status tek skoro govori o tome koliko su prijedorsku Bošnjaci u svakom smislu bili zanemareni i zapostavljeni. No dobrim dijelom su i sami krivi zbog toga.

Prijedor je kompleksna sredina i razumljivo je sve ovo nakon 1968.godine i formiranja jedne veće općine a danas grada od nekoliko manjih, uključujući i Kozarac da su se očuvali animoziteti i lokalistička gledanja na rješavanja problema, antagonizmi kojima se počesto pretjera preko mjere a na štetu svih Bošnjaka sa područja Grada Prijedora u cjelini. Ovo je veoma očito u političkom djelovanju. No ne znam ni da postoji neka općina ili grad u BiH sa dva Medžlisa IZ osim Prijedora.

I ove godine, 20 jula, tačnije za par dana imat ćemo dženazu identificiranim žrtvama genocida, odnosno sudeći i po odvojenim spiskovima i protokolima, najavljenim na besramnim plakatima, očito dvije . Centralni skup je na stadionu Vedro Polje u Hambarinama na koji će tabuti 86 šehida, mahom žrtava strašnog masakra počinjenog na Korićanskim Stijenama biti dopremljeni dan ranije. Ovaj skup počinje, po nečijoj zamisli, već od 8:50 sati izjutra i ima zvanični protokol. Međutim, nakon ovoga skupa najavljen je i drugi skup u Kozarcu sa početkom u 11:30 minuta sa još pompoznijim sadržajem. Iz kog razloga je to tako, ja ne znam.

Uzimajući u obzir da sa radi o šehidima koji su skupa padali u Korićanske provalije, ubijani na tako svirep i bestijalan način i identificirani konačno, evo 27 godina naknadno, smatram sramotnim i nedopustivim ovakav način organizacije dženaze. Da li se ovaj drugi skup pravi zbog političkih zvanica koji će imati vremena da stignu iz Sarajeva, da li se pravi zbog vas iz Rijaseta, ili zbog čega drugoga, ja ne znam. Osjećam da je u pitanju nečiji egoizam kojemu u ovakvim trenucima nikako nije mjesto. Ostaje činjenica da će se jednim šehidima ukazati očito manje poštovanja u odnosu na druge ili šta već. Ja to tako osjećam i tako osjećaju moji prijatelji i sagovornici.

Čija je ovo zamisao, ja ne znam niti me zanima. Volio bih da mi neko pojasni šta je u ovome konkretno praktično, s obzrom na užasne julske vrućine,činjenicu da imamo 8 šehitluka, nemogućnost održavanja abdesta, bol i tugu članova porodica 86 žrtava genocida, prisustvo starijih džematlija i uleme koja bi možda htjela da stigne… ne znam!

Osim toga, neka mojoj malenkosti neko pojasni šta je u ovom činu islamsko?

U konačnici, kakva se poruka šalje prijedorskoj i ostaloj bh javnosti s ova dva protokola i dvije dženaze? Nije li ovo najniži oblik demonstracije naše nesloge i odsustva autorieta i u instituciji u kojoj ga mora biti.

Od vas, uvaženi i meni dragi reis efendija i vas poštovani muftija očekujem da ovu stvar sagledate iz svih uglova i reagirate. Imate pravo donijeti fetvu o mjestu i klanjanju dženaze namaza šehidima Prijedora te i po potrebi donijeti fetvu o spajanju dvevnih namaza u vanrednim uvjetima, kako bi ova dženaza, koja je jedna od posljednjih na kojima će još uvijek rijetki preživjeli i još uvijek živi roditelji šehida biti nazočni. Iskoristitie vaš neupitni autoritet i nemojte reći naknadno da Vas nisam opomenuo. Kako Vas, tako i ostalu našu cijenjenu ulemu i sve subjekte koji utječu na ovakav vid dešavanja, te svu bh javnost.

Uz izraze bratske ljubavi u ime Allaha dž.š. , s tugom na srcu, ja vas selamim,

S poštovanjem,
Sudbin Musić