Politika

Otvoreno pismo Valentinu Inzku

Na našu redakciju je stigao dopis  poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske gospodina Behzada Čirkina. Pismo je u povodu obilježavanja 9.januara kao dana Republike Srpske upućeno Visokom predstavniku  u BiH gospodinu Valentinu Inzku kao i svim važnijim ambasadama u Bosni i Hercegovini. Pismom koje vam u cjelosti prenosimo, je još jednoim skrenuta pažnja na kršenje ljudskih prava u manjem BiH entitetu.

Poštovana Ekscelencijo, pismo

Obraćam Vam se kao bitnom međunarodnom autoritetu u Bosni i Hercegovini sa zabrinutošću zbog kršenja osnovnih ustavnih, građanskih i ljudskih prava od strane aktuelne vlasti u Republici Srpskoj majorizacijom nad konstitutivnim narodima i drugim građanima koji nisu većina u ovome entitetu, a čega je besramni vrhunac obilježavanje Devetog januara kao Dana republike i njene krsne slave.

Podsjećam Vas na činjenicu da je obilježavanje ovog datuma kao početka kontinuiteta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta šamar u lice svim građanima Bosne i Hercegovine uključivši i sve građane Republike Srpske.

Ovim se negiraju vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je i nastao entitet Republika Srpska kao jedan od dva ravnopravna entiteta u okviru države Bosne i Hercegovine.

Ovim obilježavanjem se stavlja veliki znak upitnosti nad ovoentitetskom opstojnosti isticanjem ovakvih datuma i njihovim zvaničnim obilježavanjima.

Podvlačim činjenicu da je Republika Srpska ravnopravni entitet u okviru države Bosne i Hercegovine u kojoj su, po Dejtonskim odredbama, ravnopravni svi njeni građani na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Devetog januara kao Dana Republike se negiraju sve vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma uz nastojanje pečatiranja ratne fašisoidne politike kojim se prostor Republike Srpske pokušava markirati kao dominion srpske nacionalkratske elite i njima potčinjenog dijela srpskoga naroda.

Cijenjena Ekscelencijo,  9.1.1992-ge godine otpočeo je projekat sveobuhvatnog nasilja u Bosni i Hercegovini u kojem je posebno ekstremnu ulogu imala vlast Radovana Karadžića kojemu se u Den Hagu sudi  za najsvirepije zločine učinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata uključivši i ratni zločin genocida.

Podsjećam Vas i na transkript sa sjednice Skupštine bosanskih Srba održane 12.05.1992. u kojoj je zanimljivo obraćanje ratnog vrhovnog komandanta srpske vojske, generala Ratka Mladića koji je tada kazao:

 

Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo tako da samo ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je … to neće … ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo…”

 

Ratku Mladiću se u Den Hagu sudi za zločin genocida koji je počinjen pod njegovom komandom do kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Namjera zločinačkog poduhvata sa razmjerama genocida čiji se početak praznuje u ovom entitetu je bio stvaranje čistog etničkog prostora očišćenog od sveg što je nesrpsko što se nikako ne može uzeti, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao Dan Republike Srpske čiji je temelj upravo u Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Cijenjena Ekscelencijo, od Vas tražim, u ime bezbroj majoriziranih i diskriminiranih u ovoj i ovakvoj Republici Srpskoj da Vašim autoritetom ukinete ovaj direktni šamar i Međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji i samoj Bosni i Hercegovini sa svim vrijednostima koje čine svi njeni građani, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Vaša Ekscelencijo, ne bi mi bilo drago da se mi u ovom entitetu sami organizujemo i da se borimo sa svim dostupnim i raspoloživim sredstvima protiv ovakvog aparthejdskog vlastodržačkog nasilja vlasti Republike Srpske, pa od Vas očekujem konkretne korake kako bi se ovo stanje promijenilo.

Mir je vrhunska ljudska težnja kojemu je neophodno stanje uspostave normalne ljudske komunikacije bazirane na uzajamnom respektu, a ako toga nema slijedi ljudska pobuna do koje je svakom normalnom čovjeku na ovom prostoru najmanje stalo.

U očekivanju Vaše konkretne akcije po ovom pitanju srdačno Vas pozdravljam!

S poštovanjem!

Behzad Čirkin,

Narodni poslanik u NS RS

Leave a Reply