Budimo Humani, Društvo, Život

“OVDJE IMAMO KVALITETNU HRANU I OSOBLJE PREPUNO PAŽNJE”

Brojni građani Bosne i Hercegovine gube bitku sa inflacijom, malim i neredovnim primanjima, tako da im javne kuhinje ostaju jedino rješenje.                                           I dok bosanskohercegovački političari nemilice uzimaju ispred svojih, sve siromašnijih građana, raste potreba za preživljavanjem uz podršku javnih kuhinja.
U Prijedoru smo posjetili Udruženje građana Narodna kuhinja Optimisti koje dnevno priprema 140 obroka uz podršku Centra za socijalni rad Prijedor i 137 za korisnike koji obroke dobijaju preko donatora Udruženja građana Optimisti.

Mirsad Kukavica

Mirsad Kukavica

Među korisnicima koji svakodnevno dolaze u Narodnu kuhinju Optimisti je i penzioner Mirsad Kukavica. Kaže da je primoran jer njegova skromna penzija i kredit ga guraju na ivicu egzistencije.

“Nužda me natjerala da moram dolaziti u kuhinju. Imam ovdje dva obroka jer kad dobijem ja to sebi rasporedim i najbitnije je što dobijemo i kruh i to je ogromna dobrota. Ova kuhinja mnogima treba i dobro je kao i meni. Ne znam kako bi spojio kraj s krajem bez ove kuhinje”, naglašava Kukavica te napominje da je hrana veoma kvalitetna, a osoblje koje kuha i dijeli obroke prepuno pažnje i razumijevanja.

Enver Ramulić

Enver Ramulić

Po svoj obrok je došao i Enver Ramulić iz Rakovčana. “Dolazim ovdje već godinu dana. Hrana je dobra, nema šta i osoblje. Nemam nikakvih primjedbi, sve je uredu. Primoran sam da dolazim. Imam nešto socijalne pomoći, mati mi umrla i živim sam. Sve je skupo.

Melisa Čanić

Melisa Čanić je svakodnevno sa ljudima koji dolaze u Narodnu kuhinju Optimisti i kaže da joj nije lako raditi jer dosta emotivno prihvata priče ljudi koji moraju dolaziti po svoje obroke. “Ovaj posao koji mi radimo nije težak fizički, ali jeste psihički. Teško je slušati te tužne priče. Svaka ova osoba ima neki svoj problem i mi smo dužni da ih saslušamo i kažemo biće sve uredu, ali vjerujte mi da je teško. Tko god da dođe, dobit će topli obrok i mi nikoga ne odbijamo. Ove obroke koji idu preko centra za socijalni rad finansira Grad Prijedor. Drugi dio korisnika finansiramo preko donatora. Pomozi.ba nam pruža značajnu podršku kao i federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica”, kaže Melisa Čanić u nadi da i u budućem period neće izostati podrška za rad Narodne kuhinje Optimisti koja je mnogima jedina nada da neće biti gladni.

 U Bosni i Hercegovini u javnim kuhinjama hrani se 18.000 građana. Prema podacima UN-a siromašno je svako šesto domaćinstvo, a 15 % stanovništva je apsolutno siromašno.
Za Prijedor i građane ove bosanskohercegovačke općine koji žive na ivici egzistencije Narodna kuhinja Optimisti je tračak nade da neće ostati gladni u vremenu kada raste broj sirmašnih i ekstremno siromašnih.

Senudin Safic/mojprijedor.com