Društvo

Ozvaničen početak radova na izgradnji auto – puta Banja Luka-Prijedor

ПРИЈЕДОР, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Орловцима код Приједора почела је свечаност којом ће бити озваничен почетак реализације пројекта изградње аутопута Бањалука-Приједор.

U Orlovcima kod Prijedora danas je u prisustvu brojnih zvaničnika  svečano ozvaničen početak radova na izgradnji auto-puta Banjaluka- Prijedor. Riječ je o početku izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka-Prijedor. “Ovo podrazumijeva  i projektovanje druge faze radova, a to je produžetak auto-puta od Prijedora do Novog  Grada i brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice. Ova brza cesta je veoma bitna, jer je postojeća u lošem stanju, a to je put koji će povezati Prijedor, Dubicu i Gradinu i dalje izlaz prema EU.- rekao je danas na svečanoj ceremoniji Dušan Topić, generalni direktor “Autoputeva”.

Iz “Autoputeva” su podsjetili da će auto-put Banjaluka-Prijedor, kao sastavni dio mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj, biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma, koji je Vlada Srpske postigla sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed International. Predstavnik kineske kompanije Meng Yan rekao je danas “ da će  završetak ovog projekta značajno olakšati  kretanje stanovnicima Banjaluke i Prijedora i podstaći zapošljavanje i ekonomski rast u svim mjestima uz ovaj auto put”.

Uspješna realizacija ovog projekta biće još jedno svjedočanstvo prijateljske saradnje dviju zemalja.- ocijenio je Meng.Prisutnim se danas obratio i ambasador Kine u BiH Ji Ping koji  je rekao da je otvaranje ovog projekta korak više u zajedničkoj  ekonomskoj saradnji”.

On je ukazao na značaj  ove investicije i kako je istakao zahvalan je Vladi RS na saradnji. Radovan Višković, premijer RS,danas je rekao da se u Orlovcima kod Prijedora nalazimo na početku istorijskog projekta, početka realizacije auto-puta Banjaluka- Prijedor. “Danas ne gradimo samo još jedan novi auto-put,nego stvaramo novu perspektivu za više od 500.000 stanovnika ovog dijela Republike Srpske- rekao je Višković i podsjetio da je u godinama iza nas izgrađeno 106 kilometara savremenih puteva.

– Itekako je moguće dobiti nove kilometre auto puta i moguće je praviti i ekonomski i svaki drugi razvoj Republike Srpske. Moguće je, jer ovu Republiku vode ljudi s vizijom. Danas ovdje u Orlovcima otvaramo jednu od najvećih poslijeratnih investicija na ovom prostoru vrijednu vise od 600 miliona maraka. – poručio je Višković  uvjeren da će kineska kompanija izvesti radove u predviđenom roku i da će krajem 2024. Banjaluka i Prijedor biti povezani modernim putem.

Kozarski