Hronika

Panteliju Ćurguza, Radeta Pralicu i Željka Sljepčevića terete za svirepa ubistva

Pantelija-curguz-400
PREŽIVJELE ŽRTVE ZLOČINA U BOSANSKOJ DUBICI I PORODICE PODNIJELI KRIVIČNU PRIJAVU

Zbog ratnih zločina počinjenih 1992. godine na području Bosanske Dubice nad prijedorskim Bošnjacima, preživjeli i porodice žrtava podnijeli su krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Pantelije Ćurguza, predsjednika Boračke organizacije RS (BORS), zatim Radeta Pralice i Željka Sljepčevića te nepoznatih osoba, označenih kao neposredni počinioci“.


Spašavali živote

Prema navodima iz prijave do koje je došao „Avaz“, Ćurguz i ostali koji su komandovali ili bili pripadnici 11. dubičke lake pješadijske brigade terete se za ubistva Bošnjaka koji su u ljeto 1992., bježeći pred smrću u Prijedoru i okolnim mjestima, „sijanu“ od snaga Vojske RS i srpske paravojne jedinice, pokušali preko Kozare stići do Hrvatske.

Ćurguz i ostali, prema prijavi, odgovorni su za ubistva zarobljenika Samira Talića (1969.), Hirzada Bešića (1969.), Nusreta Bešića (1970), Edina Mahmuljina (1967) te Muamera Kulenovića (1963), svi iz Kozaruše kod Kozarca.

Oni su bili u grupi od 11 bošnjačkih civila koje su 27. juna 1992. u selu Sjeverovci kod Bosanske Dubice zarobili pripadnici 11. dubičke lake pješadijske brigade, kojom su tada komandovali Dragan Petković, Rade Pralica, Pantelija Ćurguz i Željko Slijepčević te su, kako se navodi u prijavi, i izdavali naredbe o hvatanju i likvidaciji.

 

 

U grupi Bošnjaka, osim ovih pet ubijenih, bili su i Sulejman Čirkin, Sead Čirkin, Refik Bešić, Senad Blažević, Edin Grozdanić i Emir Mahmuljin.

Hladno oružje

Nakon zarobljavanja prvi je ubijen Muamer Kulenović, zločinci su ostale tukli i mučili, da bi potom dovezli vojno vozilo i naredili zarobljenicima, koji su bili vezani žicom, da uđu u njega.

– Zatim su iz grupe izdvojili i naredili da pored vozila ostanu Hirzad Bešić, Samir Talić, Nusret Bešić i Edin Mahmuljin te su ih pred ostalim zarobljenicima ubili hladnim oružjem, a zatim su pucali po mrtvim tijelima – navodi se u prijavi te precizira da su ostali preživjeli zarobljenici odvedeni u zatvor u Bosanskoj Dubici, gdje su svakodnevno bili ispitivani i mučeni.

 

 

Barem djelić pravde

Među onima koji su preživjeli ovaj masakr je povratnik u Kozarac Sead Čirkin, koji je također bio ranjen, zarobljen, te kasnije razmijenjen, kada se priključio Armiji RBiH. Danas je Čirkin i žrtva progona Bošnjaka Kozarca protiv kojih policija RS podnosi prijave da su, tobože, oni činili zločine nad Srbima, o čemu je naš list već izvještavao.

– Duže od 20 godina žrtve traže barem djelić pravde da oni koji su počinili zločin u Bosanskoj Dubici budu procesuirani i konačno se nadamo da će do toga i doći – kaže nam Čirkin.

 

AUTOR: S. DEGIRMENDŽIĆ/AVAZ

Leave a Reply