Društvo

PAVIĆU URUČENI ZAHTJEVI GRUPE GRAĐANA PRIJEDORA

Predstavnici

Gradonačelniku Prijedora Marku Paviću danas je petočlana delegacija grupe građana, koja nekoliko dana protestuje ispred zgrade gradske uprave, uručila spisak zahtjeva čije ispunjenje očekuju od lokalnih vlasti.

Pavić je naveo da je grupa građana iznijela 15 zahtjeva, da je dogovoreno da u petak ponovo razgovaraju o pitanjima koja su postavili, te da će mu biti drago ako u mnogim njihovim zahtjevima mogu sarađivati u rješavanju tih pitanja.

“Smatram da je ovo jedan normalan dijalog između gradonačelnika i njegovih sugrađana, bez obzira na koji su način došli pred zgradu gradske uprave i sa ovom komunikacijom ću nastaviti”, rekao je Pavić novinarima.

Pavić je naveo da je grupa građana iznijela 15 zahtjeva, da je dogovoreno da u petak ponovo razgovaraju o pitanjima koja su postavili, te da će mu biti drago ako u mnogim njihovim zahtjevima mogu sarađivati u rješavanju tih pitanja.

“Smatram da je ovo jedan normalan dijalog između gradonačelnika i njegovih sugrađana, bez obzira na koji su način došli pred zgradu gradske uprave i sa ovom komunikacijom ću nastaviti”, rekao je Pavić novinarima.

Nacionalnost demonstranata nije važna

Iako je pažnja javnosti nakon protesta u Federaciji BiH bila usmjerena na Banju Luku i mirni protestni skup održan prošlog petka u tom gradu, zapravo su samo građani Prijedora ti koji su u bh. entitetu Republika Srpska artikulisali svoje nezadovoljstvo postojećim ekonomsko-socijalnim stanjem i svoje zahtjeve za promjene uputili lokalnoj vlasti.

pd409

Dan nakon što su se na noge digli građani Tuzle, Prijedorčani okupljeni oko nevladine organizacije “Kvart” izašli su na mirne proteste u znak solidarnosti s Tuzlacima.

“Već sutradan, tačnije u petak, pridružili su nam se i drugi građani takođe nezadovoljni stanjem u kojem žive. Zato ja ne bih rekao da je ovo neka ‘Kvartova’ priča, ovo je priča, doduše manjeg dijela, ali ipak građana Prijedora koji su prevashodno izrazili nezadovoljstvo stanjem u svome gradu”, kazao je predstavnik “Kvarta” Goran Zorić.

Protesti, pojašnjava Zorić, traju od prošle sedmice u kontinuitetu i tokom njih zahtjevi su upućeni gradonačelniku Prijedora Marku Paviću.

“Mislim da je važno napomenuti da je naš gradonačelnik mudar političar, koji je odmah izašao među građane, a potom i primio delegaciju koja mu je uručila svoje zahtjeve. Iako je on pokazao da je spreman za dijalog, građani su do sada toliko puta izmanipulisani tako da ćemo mi nastaviti s okupljanjem pred zgradom opštine i vidjeti šta će se desiti”, pjoasnio je Zorić.

U izjavi za Anadoliju Zorić je podvukao “da građanima koji su izašli na proteste nije cilj da se protesti radikalizuju, jer nije cilj rušiti i paliti.”

Prijedorčani od Pavića i gradskih vlasti, između ostalog, zahtijevaju smjene svih direktora javnih institucija u Prijedoru i izbor stranački neopredijeljenih stručnih osoba, potpunu reviziju kadrovske politike novoosnovanog CJB Prijedor, rješavanje problema radnika propalih firmi, kao i rješavanje pitanja firmi koje su još u državnom vlasništvu na području grada Prijedora, kao što su Stari rudnici Ljubija, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i nepotizma (autonoman rad inspekcijskih organa, česte kontrole privatnih i javnih preduzeća, prestanak stranačkog zapošljavanja u javnim institucijama), da se odbornici lokalnog parlamenta odreknu svojih naknada u korist javne kuhinje u Prijedoru i Ljubiji, nesnošenje eventualnih posljedica učesnika protesta od strane policije, prestanak uticaja politike na lokalne medije…

“Ukoliko predstavnici lokalnih vlasti nisu u stanju da ispune zahtjeve svojih građana, smatramo da ne postoji razlog zbog kojeg bi i dalje vršili svoje funkcije, te u tom slučaju zahtijevamo njihove neopozive ostavke”, navedeno je uz zahtjeve koje su građani uputili Paviću.

Komentarišući istupe predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je ustvrdio da su protesti građana u RS-u politički instruirani iz političkih centara Federacije BiH, s ciljem izazivanja nemira u ovom bh. entitetu, te da proteste predvode građani bošnjačke nacionalnosti, Zorić ističe da su to stvari koje je teško komentarisati, a da se izbjegne vrijeđanje onih koji takve neosnovane tvrdnje iznose.

“Naravno, to nema nikakvo realno uporište, a drugo i još važnije jeste pitanje imaju li građani, Bošnjaci pravo da u RS protestuju i imaju li takvi protesti samim tim manji značaj. Jasno je zašto vlast ide u tu priču, ali se pritom vrši diskriminacija građana po njihovoj nacionalnoj pripadnosti. Ali ja lično prema izgledu na protestima u Prijedoru nisam mogao prepoznati ko je koje nacionalnosti, ali to je i najmanje bitno”, podvukao je Zorić.

Optužbe da građani, izražavajući nezadovoljstvo svojim ekonomskim položajem pokušavaju rušiti RS, Zorić smatra neutemeljenim podsjećajući da se zna kako se Ustav BiH, pa time i njeno unutrašnje uređenje, može mijenjati.

Prijetnje vlasti upućene nevladinom sektoru, upozorio je Zorić, „nisu način na koji se može razgovarati“.

“Mi, predstavnici nevladinog sektora u Prijedoru smo i ranije bili žrtve diskreditacije i prljavih igara političara, i nadam se da to neće ponovo pokušati. Mi na sve takve pritiske možemo postati samo odlučniji u svojim zahtjevima za poromjenu stanja u društvu. Ono što meni nije jasno jeste kako građani RS-a i dalje mogu nasjedati na takve priče”, zaključio je Zorić.

SRNA, Anadolija
Foto: Giga , Kiki

Leave a Reply