Društvo, Kultura

PLAVI LEPTIRI: LJUBAVNA PRIČA O MLADIM LJUDIMA U VRTLOGU BOSANSKOG RATA

LJUBAVNA PRIČA O MLADIM LJUDIMA U VRTLOGU BOSANSKOG RATA:

Pogledajte par epizoda nove turske serije ‘Plavi leptiri’ koja se snimljena i u BiH

MaviKelebekler

Plavi leptiri je priča o mladim ljudima Aidi, Muratu, Marku i Deryi, zatečenim u ratnom vihoru u BiH. Priča o borbi za život, prijateljstvu, nevoljama, sukobima, a posebno o ljubavi. Radnja počinje u Bosni i Hercegovini 1991. godine, neposredno prije rata. Murat, nakon studija medicine u Istanbulu vraća se u svoj rodni grad. Njegov povratak željno išćekuje nijema djevojka Aida, zaljubljena u Murata još od djetinjstva. Murat također osjeća isto prema njoj, ali ta osjećanja krije jer ga zabrinjavaju stvari koje se dešavaju oko njega, stvari koje su promijenile njihov svijet. Ali nije samo Aida zaljubljena u Murata tu je i Derya, iz bogate turske porodice, Muratova prijateljica sa studija. Osjećaji prema Muratu dovode je u Bosnu, u kojoj, uprkos ratu, ostaje da se bori za svoju ljubav i za vlastiti život. U priču se uključuje i Muratov najbolji prijatelj iz djetinjstva Marko.

 

Lokacije na kojima je turska ekipa profesionalaca vrijedno radila bile su u Sarajevu (Aerodrom, Baščaršija, Skenderija, Zmajevac, Vratnik, Osjek-Ilidža) i Konjicu (Stara ćuprija, mahale oko Stare ćuprije).

 mavi_kelebekler

Glumačku ekipu čine: Oya Okar (Aida) magistrica glume, koja pored iskustva u teatru iza sebe ima i nekoliko uspješnih serija, Yunus Emre Yildirimer (Murat) koji je diplomirao na Teatarskoj akademiji i glumio u nekoliko popularnih serija, Cahit Gok (Marko) glumac koji je privukao najviše pažnje tokom boravka u BiH, poznat našoj publici kao Kenan Birkan iz mlađih dana u turskoj seriji ”Ezel” i Gamze Topuz (Derya), popularna pjevačica i glumica iz Turske.

 

Poznati turski glumci koji iza sebe imaju niz uspješnih serija, filmova, te tv emisija tokom boravka u našoj zemlji nisu krili oduševljenje bh. gradovima, kulturno- historijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama, a ono što ih je posebno oduševilo je toplina i srdačnost stanovnika, koja je, kako kažu, itekako slična turskoj srdačnosti, te su se upravo zbog toga osjećali kao kod kuće.

 

Režiju potpisuje Yasemin Turkmenli, producentica je Hatice Soysev, a direktor fotografije je Kemal Sanli. Konsultanti na seriji ispred Prime Time produkcije su Adnan Ćuhara i Amer Pašić, dok je za scenografiju zadužen Vedran Hrustanović, a za kostimografiju Emina Hodžić Adilović.

OVDJE možete pogledati par epizoda nove turske serije ‘Plavi leptiri’ koja se snimljena i u BiH

http://www.trtbosanski.com/bs/gallery/webtv/plavi-leptiri/1

 

Leave a Reply