Ratni zločin

Počelo suđenje za zločine počinjene na području Bosanske Krupe

Jama Lisac

Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Dušanu Ćulibrku, optuženom za zločine počinjene u ljeto 1992. godine na području Bosanske Krupe, odnosno za ubistva zatočenika iz logora “Omarska” i drugih civila iz Prijedora.

U optužnici, koju je pročitao tužilac Ahmed Mešić, navedeno je da je optuženi Ćulibrk, zajedno sa optuženim Miloradom Koturom, u drugoj polovini jula 1992. godine u opštini Bosanska Krupa iz logora “Omarska”, radi navodne razmjene, u večernjim satima izveo 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su se zatim vozili u minibusu te su po naredbi Kotura izvedeni na području mjesta Donji Dubovik, nakon čega su ih vezali žicom i usmrtili pucanjem iz oružja na lokalitetu jame “Lisac”.

Kako je naveo Mešić, njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine.

Prema drugoj tački optužnice, kako je pročitao tužilac Mešić, početkom augusta 1992. u mjestu Donji Dubovik, optuženi Kotur i Ćulibrk su presreli sedam civila koji su se kretali iz pravca Prijedora prema Bihaću, da bi ih odveli do jame “Lisac”, a potom, pucajući iz vatrenog oružja, lišili života, a posmrtni ostaci tih osoba su također pronađeni 2000. godine.

Ovi zločini, kako je pročitao, počinjeni su u toku ratnog sukoba, kada je Ćulibrk, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije te suprotno pravilima humanitarnog prava.

Tužilac Mešić je, između ostalog, kazao da će tokom glavnog pretresa Tužilaštvo dokazati da su optuženi učestvovali u strijeljanju i ubistvima navedenih lica, da je postojao oružani sukob te da su oštećena lica civili koji su bili zatočeni u logoru “Omarska”, odnosno lica koja su bježala na slobodnu teritoriju.

Mešić je također rekao da će navode iz optužnice dokazivati izvođenjem 191 materijalnog dokaza, pozivanjem 51 svjedoka, od kojih će četiri biti s mjerama zaštite, te pozivanjem vještaka sudske medicine.

Branilac Dražen Zubak je kazao da će jedan od dokaza Odbrane biti i alibi optuženog, s obzirom da je Ćulibrk 18. juna 1992. teško ranjen te liječen do sredine oktobra te godine, dodavši da je sporna bilo kakva povezanost njegovog branjenika sa ovim događajem.

Optuženi Kotur se na ročištu za izjašnjenje krivnje u novembru nije pojavio, a Državni sud je donio rješenje da mu se odredi pritvor, a raspisivanje potjernice je u proceduri. Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je Kotur nastanjen na području Novog Sada i da je državljanin Srbije. Sud BiH je također donio rješenje kojim se razdvaja Koturov postupak u odnosu na optuženog Ćulibrka, te će se voditi i dovršiti posebno.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. januar 2022. godine, kada će biti pozvana tri svjedoka Tužilaštva.

Detektor.ba