Društvo, Život

“Početak razjašnjavanja slučaja Tomašice”

Sahrana zrtava iz Tomasice u mjestu Bišćani

Piše: Marina Martinović
Uhićenja osumnjičenih za etnička čišćenja na području Prijedora su jedna od tema kojom se bavi tisak na njemačkom jeziku. Listovi pišu i o nasilju u Jeruzalemu i odmazdi Izraelaca zbog napada u tamošnjoj sinagogi.

Sahrana zrtava iz Tomasice u mjestu Bišćani

Sahrana zrtava iz Tomasice u mjestu Bišćani

“To je dosad najvažniji korak u razjašnjavanju masovnog ubojstva u Prijedoru 1992. godine”, navodi austrijski Der Standard u svome izdanju od srijede (19.11.) osvrćući se pritom na 12 osoba koje su u ponedjeljak (17.11.) uhićene u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su odgovorne za etnička čišćenja na području Prijedora za vrijeme rata u BiH.

Standard navodi da se uhićeni konkretno terete da su “između 23. i 28. srpnja 1992. tri sela u blizini Prijedora ‘etnički očistili’ tako što su ‘nesrpsko’ stanovništvo ubili ili protjerali. Samo u selu Zecovi je ubijeno 150 ljudi, među njima 29 žena i djece. Jedan od uhićenih je do danas radio kao policajac, druge osobe su 1992. bile dio takozvanog ‘kriznog štaba’.”

Oni dolaze iz našeg susjedstva

Prije nešto više od godinu dana je otkrivena masovna grobnica u Tomašici kod Prijedora

Prije nešto više od godinu dana je otkrivena masovna grobnica u Tomašici kod Prijedora

Austrijski list se dalje osvrće na činjenicu da su se ta uhićenja dogodila nešto više od godinu dana nakon što je u blizini Prijedora otkrivena masovna grobnica Tomašica: “Tu je zakopano 800 leševa – žrtve etničkih čišćenja – među kojima su i posmrtni ostaci ubijenih iz Čarakova, Zecova i Briševa. Ti dokazi su doveli do uhićenja. ‘To nam predstavlja zadovoljštinu’, kaže Sudbin Musić iz nevladine organizacije ‘Prijedor 1992.’, koji je i sam žrtva protjerivanja. ‘Ljudi koji su sad uhićeni nikad nisu pomislili da bi mogli odgovarati za zločine. Oni dolaze iz našeg susjedstva’, priča taj čovjek iz Čarakova, sela koje je 23. srpnja 1992. ‘etnički očišćeno’. ‘Ali to je tek početak razjašnjavanja slučaja Tomašice’, kaže Musić. “Očekujemo daljnja uhićenja. Ali se konačno započelo drukčije pričati o tome’.” Der Standard u svezi s tim također podsjeća da je Haški tribunal nakon otkrivanja masovne grobnice u Tomašici u listopadu ove godine odobrio da se ti dokazi naknadno dopuste na korištenje u sudskom procesu protiv Ratka Mladića.

Oštre reakcije Izraela

Netanjahu oštro reagirao na napad u sinagogi

Netanjahu oštro reagirao na napad u sinagogi

Pored uhićenja u BiH, listovi na njemačkom jeziku dosta pozornosti posvećuju i reakcijama na napad palestinskih terorista na jednu sinagogu u Jeruzalemu. Die Zeit navodi da se broj žrtava popeo na pet nakon što je jedan policajac podlegao ozljedama.

“Izrael je najavio oštre reakcije”, piše Die Zeit i pojašnjava: “Premijer Benjamin Netanjahu je kazao da se kuće napadača, a i drugih palestinskih nasilnika trebaju sravniti sa zemljom. Usto su on i drugi ministri zatražili kaznene mjere protiv obitelji napadača. ‘Nalazimo se u borbi oko Jeruzalema, našeg vječitog glavnog grada’, napisao je na Twitteru,” a prenosi Die Zeit. List, međutim, također prenosi i da je palestinski predsjednik Mahmud Abas za to vrijeme pozvao da se prekine s napadima na Izraelce, ali i da je Izraelu predbacio da “provocira”.

“Nova spirala nasilja”

Handelsblatt u svome članku pod naslovom “Raste strah od ponovne eskalacije” navodi da je od prijekida mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca u travnju situacija na Bliskom istoku eskalirala. Osvrćući se na napad u sinagogi u Jeruzalemu, Handelsblatt piše da “dok je palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio napad, radikalno islamski Hamas je govorio o ‘junačkom djelu’.”

Sinagoga u Jerusalemu u kojoj je izvršen napad

Sinagoga u Jerusalemu u kojoj je izvršen napad


List usto prenosi reakcije međunarodnih političara: “Ministar vanjskih poslova SAD-a, John Kerry, osudio je teroristički čin i kazao da je na djelu besmislena brutalnost. Njemački ministar vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier, je upozorio od nove spirale nasilja. Generalni tajnik UN-a, Ban ki-Moon, uputio je apel objema stranama da smire napetu situaciju u Jeruzalemu. Opunomoćenica za vanjsku politiku EU-a, Federica Mogherini, je pozvala obje strane na suzdržanost i na povratak mirovnih pregovorima.”

Tagesschau.de, internetski portal prvog programa njemačke javne radio-televizije, pak upućuje na to da pojedini dužnosnici u Izraelu govore o ratu: “Jeruzalem skoro svaki dan u međuvremenu doživljava napade i policijsko nasilje. Izraelska vlada je najavila da će se vratiti provođenju prakse uništavanja kuća. Kuće osuđenih ili ubijenih napadača bi se tako trebale srušiti ili zazidati. Popuštanje napetosti u takvoj atmosferi je teško moguće”, navodi se u članku na tagesschau.de.

DW

Leave a Reply