Sport

POČINJE FUDBALSKO PRVENSTVO BIH

Vikend pred nama donosi početak sezone u Premijer fudbalskoj ligi BiH. U najelitnijem takmičernju  je i Fudbalski klub Rudar Prijedor. S pravom se postavlja pitanje , šta rudari mogu uraditi među najboljim bosanskohercegovačkim ekipama? Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u gradu podno Kozare s nestrpljenjem očekuju početak premijerligaške sezone.

Prijedorčana dugo nije bilo u odabranom društvu što stvara dodatne motive kod navijača ali i fudbalera Rudara. U sezoni 2009-2010 Rudar je po prvi put zaigrao u Premijer ligi BiH. Do 2014. godine je bio premijerligaš, a nakon toga još jednu sezonu. U stručnom štabu Rudara na čijem je čelu iskusni fudbalski stručnjak Nikica Milenković vjeruju da je ekipa spremna za početak prevenstva. Tako razmišlja i prvotimac Rudara, Demir Jakupović.

” Odradili smo kvalitetne pripreme na Zlatiboru i imali nekoliko veoma kvalitetnih utakmica s jakim protivnicima. Bile su to ekipe iz Srbije i Crne Gore. Igrali smo s Dečićem bez golova iako je riječ o ekipi koja crnogorski fudbal predstavlja u Evropi” , ističe prvotimac Rudara.

Jakupović je zadovoljan kvalitetom obavljenih priprema i vjeruje da ekipa raste iz treninga u trening. Novi šef stručnog štaba i nekolicina novih igrača trebaju vremena kako bi sve bilo na očekivanom nivou.

“Radimo veoma naporno i polako se uklapamo u novi sistem igre. Generalka na Grbavici je još jednom potvrdila da imamo propblema s realizacijom i to je ono na čemu moramo raditi. Siguran sam da možemo osigirati opsatan u drušvu najboljih”, optimističan je Demir Jakupović.
U Fudbalskom klubu Rudar Prijedor ističe da su ambicije kluba vezane za opstanak u društvu najboljih Bosne i Hercegovine. U prvom kolu, Rudar gostuje u Tuzli gdje će u nedjelju odmjeriti snage sa sastavom Slobode.

Prvenstvo u petak u Bijeljini otvaraju Radnik i Leotar.

Senudin Safić