Društvo

Podrška iz budžeta grada za Dobrovoljno vatrogasno društvo u Donjoj Ljubiji

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Donjoj Ljubiji, koje ove godine obilježava 85 godina rada, iz gradskog budžeta su dodijeljena sredstva u iznosu od 15.000 KM za poboljšanje uslova rada i preventivnog djelovanja na terenu.

Ta sredstva su podijeljena u tri tranše i izdvojena su za renoviranje doma i nabavku terenskog vozila.
Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor Radovan Marić izjavio je da je ovo važan događaj za vatrogastvo u Prijedoru gdje djeluju jedna profesionalna i dvije dobrovoljne vatrogasne jedinice , u Kozarcu i Donjoj Ljubiji.


“Sada će dežurni vatrogasac imati gdje da bude i moći će i preventivno da djeluje, a jedan od slijedećih zadataka je mapiranje terena kako bi se nakon dojave o požaru moglo pravovremeno djelovati”, rekao je Martić.
On se zahvalio Gradskoj upravi na sredstvima koja će u velikoj mjeri pomoći efikasnosti ove dobrovoljne vatrogasne jedinice.

Faruk Rešidović koji već sedam godina obavlja dužnost predsjednika vatrogasnog društva i dežurnog u društvu u LJubiji izjavio je novinarima da oni, prije svega, rade sa mještanima na preventivi.
” Radimo na tome da ne dođe do požara i da nam se mještani pravovremeno javljaju kada nešto pale. Ovdje je dosta starijih osoba i u zadnjih mjesec i po dana imali smo pet požara”, rekao je Rešidović.
On je potvrdio da trenutno u Ljubiji ima 30 ispitanih vatrogasaca volontera koji u svako doba novih vozilom mogu izaći na teren.
“Vozilo će nam puno značiti jer sam do sada koristio svoje vozilo za izlazak na teren”, dodao je Rešidović.


Današnjoj svečanosti u Donjoj LJubiji prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević i predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović .
” Dodjelom sredstava za opremanje ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva, Grad je dokazao da vodi i da će ubuduće voditi brigu o svim , pa i ovim rubnim dijelovima grada i podržati rad udruženja , shvatajući bitnost i važnost poslova koje obavljaju, kao što je u ovom slučaju vatrogasno društvo”, istakao je Duratović.
Ovom događaju prisustvovao je i najstariji vatrogasac i počasni član društva Mustafa Hodžić /90/ iz Ljubije.

Prijedorgrad.org