Društvo, Ratni zločin, Video, Život

POKAŽITE MORALNU ODGOVORNOST I RECITE GDJE SE KRIJU POSMRTNI OSTACI 492 NESTALE OSOBE

U Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Ovo je grad je u Bosni i Hercegovini na samom vrhu po broju nestalih osoba za kojima se traga od ljeta 1992.godine. Od nadležnih institucija je još jednom zatraženo da pruže značajniju podršku u pronalasku 492 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti kojima se od ljeta 1992.godine gubi svaki trag.

Tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini je identifikovano svega 150 ekshumiranih osoba. Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, ekshumirano je svega 80 žrtava. Među nestalim osobama su i članovi porodice Dženanović iz prijedorskog naselja Duračci.                                                                                             Ešef desetljećima traga za posmrtnim ostacima sina Alena ubijenog u 4 godini, kćerke Ajdine koja je imala samo 9, sestra Naida 17 godina. Ešefova suprga je ubijena u 32 godini života. Fikretu Bačiću su ispred porodične kuće u selu Zecovi kod Prijedora ubili dvoje djece, suprugu, majku, snahe i njihovu djecu,…  Desetljeća prolaze, a on i dalje traga za njihovim posmrtnim ostacima.

Na gradskom trgu u Prijedoru danas su pročitana imena ubijenih Prijedorčana u period 1992.-1995. godina.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba održana je i javna tribina “Porodice nestalih- život u neizvjesnosti”.  Predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor“ Seida Karabašić kaže da je  tokom rata na području ovog grada ubijeno 102 djece i 256 žena, među kojima i deset djevojčica.             

Posmrtni ostaci 84 žene i djevojčice još uvijek nisu ekshumirani. U knjizi ubijenih i nestalih Prijedorčana “Ni krivi ni dužni” registrovano je 3.176 nevinih žrtava. Ona naglašava da je još uvijek veliki broj Prijedorčana nesrpske nacionalnosti kojima se od ljeta 1992.godine gubi svaki trag.

Predstavnici porodica nestalih danas su u Prijedoru još jednom zatražili od nadležnih u Bosni I Hercegovini da u potpunosti implementiraju Zakon o nestalim osobama u BiH i potpisane bilateralne i međunarodne sporazume, protokole, deklaracije i druga dokumenta u vezi rješavanje sudbina nestalih osoba.             

Iz Udruženja Prijedorčanki Izvor koje se bavi prikupljenjem podataka o ubijenim i nestalim Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti u period 1992.1995. godina apelovano je na sve građane da pokažu moralnu obavezu i ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potencijalnim lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, da to jave Institutu za nestale osobe, Tužilaštvu BiH ili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Senudin Safić /Mojprijedor.com