Hronika, Sjećanja

POLICIJSKI SAT ZA UBIJENU DJECU PRIJEDORA

U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka. Obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

Današnje obilježavanje je proteklo uz ograničenja prijedorske policije koja je zabranila mirnu šetnju. Dan bijelih traka se obilježeva od 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina koje su nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima počinile vojne i policijske snage pod kontrolom Srpske demokratske stranke.

Ešef Dženanović

Ešef Dženanović

Brojni roditelji iz Prijedora još uvijek nisu ni pronašli posmrtne ostatke djece ubijene prije 30 godina. Ešef Dženanović traga za posmrtnim ostacima dvoje djece ubijene ljeta 1992.godine.

Danas je na centralnom gradskom trgu molio sve koji znaju da mu pomognu da napokon pronađe i ukopa njihove posmrtne ostatke.

Prijedorska policija nije dozvolila Inicijativi Jer me se tiče da organizuje današnji skup prema ranije utvrđenom protokolu, tako da je izostala mirna šetnja glavnom ulicom u pješačkoj zoni.

Predstavnik pomenute inicijative Zoran Vučkovac je naglasio da je današnji tužni skup podsjećanje na odluku kriznog štaba prijedorske opštine kojom su građani nesrpske nacionalnosti primorani da kuće I zastave označe bijelim zastavama i ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. On je dodao da su bijele trake utvrđene kao činjenica u više presuda Haškog tribunal.

Aktivista Inicijativi Jer me se tiče, Edin Ramilić je rekao da je prijedrska policija bila i ostala mjesto zločina i negiranja počinjenih zločina.

“Najveći dio zločina počinili su prijedorski policajci. Policija još uvijek u svojim redovima, pogotovo šefovi policije, još uvijek nije utvrđena njihova odgvornost za ratne zločine, I to je razlog zašto su i oni zainteresovani da se ovo sjećanje na civilne žrtve rata zatire”, naglasio je Ramulić.

Fikret Bačić

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece za izgradnju spomenika u Prijedoru, čovjek kojem su ubili kćerku Nerminu i sina Nermina, pozvao je nadleđžne da na prvoj sjednice gradske skupštine urade neophodno kako bi napokon počela izgradnja spomenika za 102 prijedorske djece ubijene 1992. i 1993. godine.

Predstavnici Inicijativi Jer me se tiče nisu danas dozvoli prisutnim političarima da se obraćaju niti da daju izjave tokom komemorativnog skupa.

POGLEDAJTE VIDEO