Društvo, Život

„PORODICA U RAMAZANU- RAMAZAN U PORODICI“

Danas se u Sarajevu u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održava tradicionalno Predramazansko savjetovanje.

O temi „Porodica u ramazanu- ramazan u porodici razgovaralo se u prostoru Gazi Husrev- begove biblioteke u Sarajevu. Ovom skupu na kojem se razgovara o tako važnoj temi, prisustvuje i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosn i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

„Razvijajmo duh borbe za istinu i pravdu, osnažimo naše ljude da ne posustaju u toj borbi. Vrijeme koje je pred nama zahtjevat će naša velika pregnuća i odricanja“, rekao je između ostalog Kavazaović naglašavajući značaj prava na slobodu govora, te da su ta sloboda i pravo stečeni teškom mukom.

Današnjem skupu u Sarajevi prisustvuju brojni zvaničnici Islamske zajednice u BiH. Među njima je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Benjamin Hodžić.

„ Za mene je porodica na prvom mjestu. Nažalost, danas je porodica izložena velikim problemima i negativnim utjecajima. Muhammed a.s. je rekao da su brak i njegova porodica njegov sunet. Svaki dan u namazima donosimo salavate na Muhammeda a.s. i njegovu porodicu i zato je ona spomenuta u namazu jer je jako bitna. Zato poručujem svima nama da čuvamo svoju porodicu i da se što više družimo sa svojom djecom i porodicom, a Ramazan nam je prava prilika gdje ćemo to druženje upotpuniti uz sehure i iftare”, rekao je Hodžić.

Na Predramazanskom savjetovanju biće riječi o brojnim temama, muslimanskoj porodici u dijspori, ulozi zajednice u očuvanju mentalnog zdravlja porodice,… a biće predstavljen i projekat Savjetovališta za brak i porodicu.