Budimo Humani, Društvo, Kultura, Šehidsko, Sjećanja, Zanimljivosti, Život

Posjeta djece Prijedora Srebrenici

U subotu 22.09.2018.god. organizirana je ekskurzija sa tri autobusa prepuna polaznika mektebske nastave i mlađe omladine svih dzemata sa područja MIZ Prijedor. Krajnja destinacije bila je Srebrenica.
Djeca i omladina su prvi put imali priliku posjetiti Memorijalni centar Potocari i Srebrenicu.
U prolazu do Srebrenice upriličena je posjeta majki Fati Orlovic u Konjević Polju, ženi simbolu otpora povratnika i borca za svoja prava općenito. Majka je bila iznenadjena našom posjetom.
Dolaskom u Potocare upriličena je posteta muzeju genocida. Nakon zajedničkog gledanja dokumentarnog filma ” Jedna sedmica u julu Srebrenica 1995 godine” djeca i omladina su poslušali historijski čas o Srebrenici od domaćina Hasana, nakon čega su obišli spomen sobu .
Na kraju je upriličena dova te proučena Fatiha svim sehidima Srebrenice. Ova posjeta je upriličena zahvaljujući dobrim ljudima koji su pomogli u realizaciji ove ekskurzije i učinili djecu sretnim. Najveći dio sredstava uplaćen je zaradom od humanitarnog koncerta upriličenog u Hambarinama u danima godišnjih odmora.
Osim toga, Imami i djeca se posebno zahvaljuju ostalim ljudima koji su obezbjedili sokove , vodu i sendviče za djecu a to su: Alen Mujdzic 20€, Edin Padjan 50 KM, Damir Habibovic 50 KM, Amir Diratovic 10€ , N.N. 50€, Almir Sikiric 50 KM te Senad i Enisa Padjan 100 KM.
Ovom je pridodat i ostatak d 100 KM od karte za bus sto je ostalo.