Društvo, Ratni zločin, Život

POSMRTNI OSTACI NISU PRONAĐENI

Ekspertni tim za traženje nestalih osoba Instituta za nestale osobe BiH, tri dana je radio na pronalaslu posmrtnih ostataka na lokalitetu Hambarine. Prema informacijama koje su nam potvrđene u Institutu za nestale osobe BiH, trodnevna postraga nije dala rezultata i posmrtni ostaci nisu otkriveni.

Brojne porodice prijedorske općine, tri desetljeća očekuju informacije o novim grobnicama na lokalitetima ovog bosanskohercegovačkog grada jer u Hambarinama, naseljima lijeve obale rijeke Sane i Kozarcu, stotine porodica s nestrpljenjem očekuju nastavak procesa ekshumacija. Ove, ali i nekoliko prethodnih godina, proces pronalska grobnica i posmrtnih ostataka nevinih žrtava, gotovo je zaustavljen.

Podsjećamo da je u periodu 1992-1995 godina na području prijedorske općine ubijeno 3.186 građana nesrpske nacionalnosti. Među žrtvama je 102 djece i 256 žena. Presude Haškog tribunala i domaćih sudova izvan svake razumne sumnje su dokazale da su u gradu na Sani počinjeni stravični zločini nad građanima nesrpske nacionalnosti.