Ratni zločin, Šehidsko, Život

POSMRTNI OSTACI PRIJEDORSKIH BOŠNJAKA ISPRAĆENI NA PUT PREMA KAMIČANIMA

Posmrtni ostaci prijedorskih Bošnjaka, Ferida Sikirića i Izeta Mešića, ispraćeni su iz Identifikaciong centra Šejkovača iz Sanskog Mosta. Tužna kolona je krenula iz Sanskog Mosta i preko Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bodanske Krupe, Otoke i Novog, oko 20 sati trebala bi stići u Memroijalni centar Kamičani gdje će sutra biti klanjana zajednička dženaza.
Dakle, ove godine biće ukopano dvije žrtve. Ferid Sikirić, bivši logoraš Keraterma je ekshumiran u masovnoj grobnici Hrastova Glavica u Sanskom Mostu. On je 5. augusta 1992. godine zajedno sa grupom od 124 logoraša izveden iz logora, a nakon toga odvedeni na područje općine Sanski Most, na lokalitet prirodne jame Hrastova Glavica gdje je ubijen.

Izet Mešić je ekshumirana na dva lokaliteta, primarno u masovnoj grobnici Tomašica, a nakon toga je dio posmrtnih ostataka prebačen na lokalitet sekundarne grobnice Jakarina Kosa. Njegov brat Mirzet je danas došao da utovari tabut u kojem je bilo nekoliko kostiju.
“Zadnji put sam ga vidio aprila 1992.godine. Nakon toga su i mene odveli u logor tako da nam je to bio posljednji susret. Četiri brata i otac su mi ubijeni. Nikom ništa nisu bili krivi. Jedini sam ja preživio i mene je samo dragi Bog spasio”.
Član Odbora za klanjanje zajedničkih dženaza Prijedor-Kozarac, Ibrahim Kahrimanović, danas je po 25 put došao u Identifikacionu halu Šejkovača u Sanskom Mostu, da preuzme posmertne ostatke nevinih žrtava koje će biti ukopne nakon zajedničke dženaze.

“Mi smo na prijedorskoj opštini ukopali oko 2.700 žrtava i tražimo još oko 450 nestalih”, rekao je Kahrimanović te ponovio da je sve spremno za sutrašnju dženazu u Kamičanima koju će predvoditi reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

Senudin Safić /Mojprijedor.com