Hronika, Kolumne

Postajemo Kalinovik

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Da li ste se navikli na visoke cijene? Jeste li prihvatili da hrana postaje luksuz i ljudima koji rade i imaju redovna primanja? Da li primjećujete da usluga nikad nije bila skuplja, a lošija? Vidite li da radnika nema ni za lijeka?

Naravno da ne shvatamo kako baš ništa nije pojeftinilo zbog pada cijena goriva. Naravno da se pitamo kako je vekna hljeba i dalje 2,20 KM kada je cijena pšenice drastično pala. Nismo glupi da ne primjećujemo da su veliki trgovci oligopoli, dogovore cijene i niko ne spušta, dok kukaju narodu kako jedva opstaju zbog problema u poslovanju.

Naravno da svaki dan prolazimo pored građevina koje grade radnici iz Turske, Bangladeša, Pakistana i Nepala dok naš najbliži rod liječi državljane Njemačke, popravlja im instalacije i prevozi im robu širom Evropske unije.

Naravno da smo pročitali da su u Kalinoviku ove godine upisana svega četiri prvačića, što je jedan đak manje nego lane. Naravno da čitamo i gledamo kako se rade geološka istraživanja i rudarenja, odnosno kako nam uništavaju i ovo malo životnog nebetoniranog prostora. Naravno da ne možemo doći sebi od posljednjih slučajeva femicida.

Dok se pitamo šta je sljedeće u iščekivanju bilo kakve reakcije nadležnih, ako ništa drugo, barem da pošalju umirujuće poruke, mi dobijemo proteste političara. Više niko i ne zna zbog čega se okupljaju i šta hoće, ali znamo da ste više dosadili i bogu i narodu. Naši problemi su gore nabrojani i to treba da rješavate, a ne da nas sluđujete.

Nas malo je ostalo da doprinosimo ukupnoj zajednici,; poštujte barem tu činjenicu.

Vjerujte, više biste postigli kada bi svaka politička stranka dogovorila da svakom đaku u Republici Srpskoj obezbijedi nešto za polazak u novu školsku godinu. Vama je možda normalno da sveska košta 2 KM, ali roditeljima koji žive od plate sigurno predstavlja ogroman teret.

Nemojte dozvoliti da se cijela Republika Srpska pretvori u Kalinovik, a vaši postupci upravo vode ka tome.

 

Tijana Grujić-SRPSKAINFO