Hronika, Sjećanja

Posvećena Havi Tatarević: U Sarajevu izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce”

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu u petak je izvedena poema “Hava majko koliko ti je srce“, autora Sabita Bekte, posvećena Havi Tatarević, majci šestorice ubijenih sinova iz Prijedora.

Izvođenju poeme, koja je održana u okviru u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”, prisustvovala je 84-godišnja Hava Tatarević.

Iznenađujući je bio mali broj prisutnih građana na izvedbi poeme na Kovačima posvećene Havi Tatarević, majke koja je simbol bošnjačkog stradanja ali i simbol snage tog naroda.

“Ideja je nastala u samom logoru”

Autor poeme Sabit Bekto bivši je logoraš svih prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kazao je kako nije bilo nimalo lahko raditi na ovoj poemi.

– Ideja je nastala u samom logoru, pošto sam sam bio logoraš. Vjerujte da nije nimalo lako to dočarati, dugo sam na tome radio. Ne znam da li sam uspio, ali evo došao sam do kraja. Ovo je bio moj san. Zahvalan sam što je majka Hava danas tu s nama, kao da mi je neko cijeli svijet donio – rekao je Bekto, navodeći kako rade na projektu da se ova tema uradi u formi dokumentarnog filma.

Na kraju je kazao kako je jučer imao priliku prvi put poslušati poemu u izvedbi Hasije Borić.

– Jučer sam bio tu, sjedio sam. Nisam mogao izdržati, počeo sam da plačem – poručio je Bekto.

Književnik Hadžem Hajdarević podsjetio je da se sutra, 23. jula, navršava 30 godina kako su ubice jednoj majci odveli šestoricu sinova i muža.

– Historija svijeta je na neki način historija majki, suza majki. Ono što nama preostaje u svemu tome jeste da pamtimo, da ne zaboravimo i da ne pretvorimo u neku nacionalističku lakrdiju, da jednostavno imamo neki dostojanstven, zdrav i normalan odnos i prema sjećanju – naveo je Hajdarević.

Strašno zlo koje je zadesilo majku Havu

Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić, koja izvodi poemu, kazala je da kao ljudsko biće nikada neće moći pojmiti strašno zlo koje je zadesilo majku Havu i mnoge ljude i Bosni i Hercegovini.

– Kao majka duboko je razumijem, suosjećam s njom, a kao glumica imam veliku tremu što će ona biti večeras prisutna kada budem prvi put govorila moju pjesmu – kazala je Borić.

Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršit će 30 godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

 

AVAZ