Život

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Detaljna potraga za skeletnim ostacima žrtava na Korićanskim stijenama započela je danas (23.aprila 2013.) po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretraživanju litice provalije učestvuju članovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i aktivisti Udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

U oktobru prošle godine na tom terenu pronađena je jedna podlaktična kost i čekale su se povoljnije vremenske prilike da se pristupi temeljitom pretraživanju terena. Danas je, prema riječima Muje Begića, šefa područnog ureda Bihać u Institutu za nestale osobe BiH, pretraženo više od 500 kvadratnih metara teško pristupačnog terena. Tražioci uklanjaju materijal i kamenje kako bi provjerili da li se ispod nalaze posmrtni ostaci žrtava i predmeti koji su im pripadali. Pronađeno je više zaostalih vojnih i eksplozivnih predmeta,  te zaštitne rukavice i drugi dijelovi opreme za biološko-hemijsku zaštitu, koju je proizvodila JNA a koja se koristila za ”asanaciju terena” (kako se tada to stručno zvalo) od ljudskih tijela u fazi raspadanja.  To je pouzdan dokaz da su na tom lokalitetu uklanjana tijela.

koricani1304cNa lokalitetu Korićanskih stijena u dva navrata su vršene ekshumacije, 2003 i 2009.godine, ali se još uvijek traga za većinom skeletnih ostataka od blizu 200 žrtava ubijenih na tom području. Ukupno je do sada identifikovano 116 žrtava na osnovu pronađenih ostataka a u nekim slučajevima i na onovu samo jednog zuba.

U januaru prošle godine na inicijativu Udruženja Prijedorčanki ”Izvor” u Kozarcu je održan sastanak porodica žrtava, predstavnika Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH. Tada je dogovoreno da se pristupi ponovnom pretraživanju terena jer su neki svjedoci u predmetima za Korićanske stijene na Sudu BiH tvrdili da tijela žrtava nisu odvežena na drugu lokaciju već da su sakrivana  (odnosno uništavana paljenjem, hemikalijama i bacanjem u potok Ilomska) na mjestu zločina. Svjedok Tužilaštva Velimir Vrabčić, pripadnik Interventnog voda prijedorske policije, ustvrdio je da su na ”asanaciju terena” sa sobom vodili minera i da su tijela nekih od žrtava još uvijek tamo gdje su i pobijeni.

Civile iz Prijedora na ovom lokalitetu pobili su pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 21.augusta 1992.godine. Do sada je pravosnažno osuđeno osam pripadnika policije, a u žalbenom postupku se pred Sudom BiH vodi proces protiv još petorice optuženih u predmetu Zećević i drugi. Preostali osumnjičeni za ovaj zločin nalaze se na slobodi i još uvijek su nedostupni Tužilaštvu BiH koje za njima intenzivno traga.

Potraga za tijelima će trajati više dana a osim ”Izvora” značajan vid podrške Institutu za nestale osobe BiH i Tužilaštvu BiH pružili su i Prijedorčani iz Chicaga (porodice i prijatelji žrtava na Korićanskim stijenama), koji su finansijski pomogli nabavku potrebne opreme za pretražioce terena i druge logističke troškove. Stotine članova porodica žrtava polažu velike nade da će tijela njihovih rođaka uskoro biti pronađena.

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

POTRAGA NA KORIĆANSKIM STIJENAMA

Press Izvora 

Leave a Reply