Hronika

Potvrđene presude za Korićanske stijene

Koricani

Apelaciono odjeljenje Suda BiH drugostepenom presudom izreklo je Radoslavu Kneževiću jedinstvenu kaznu od 23 godine i potvrdilo 23 godine zatvora Marinku Ljepoji za zločin protiv čovječnosti počinjen na Korićanskim stijenama u avgustu 1992, te potvrdilo oslobađajuće presude Petru Čivčiću i Branku Topoli.

Presudom Suda BiH od 28. juna 2012. godine Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko LJepoja proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, te im je izrečeno po 23 godine zatvora, dok su Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbe za ratni zločin na Korićanskim stijenama, saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH Knežević je osuđen na zatvorsku kaznu od 23 godine, dok su ga Okružni sud u Banjaluci 17. novembra 2005. i Vrhovni sud Republike Srpske 18. aprila 2006. godine osudili na 10 godina zatvora.

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na presudu Kneževiću tražeći strožu kaznu, dok je Kneževićev branilac tražio ukidanje prvostepene presude ili donošenje odluke o njenom preinačenju, tako da se optuženom uzme u obzir kazna izrečena presudom banjalučkog Okružnog suda u Banjalci i presudom Vrhovnog suda Republike Srpske i da mu se izrekne odgovarajuća jedinstvena kazna.

Žalbu je uložio i Knežević tražeći slobađajuću presudu.

Tužilaštvo je tražilo strožu kaznu za LJepoju, te ukidanje oslobađajuće presude za Čivčića i Topolu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Leave a Reply